На 27 октомври Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан гостува в предаването „Тази събота“ по БТВ и отговори на въпроси по актуални обществени и църковни проблеми:

Митрополитите от Българската православна църква не приемат думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания. Това коментира в предаването „Тази събота” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Всяко говорене, особено в позицията на хора, които са поставени високо, трябва да бъде премерено и добре премислено, защото, особено когато говорим за една група хора, които са уязвими от самата ситуация, от самото действие, че те проявяват грижа, но не са се отказали от грижата за своите деца – подобни думи, разбира се, прозвучаха до такава степен, че да изкарат и да продължи протеста на майките. Лично за нас, бихме казали, че не можем да приемем тези думи”, заяви митрополит Йоан.

В един такъв момент трябва да сме внимателни, спокойни, да се смирим. Все пак г-н Симеонов се извини. В края на краищата гневът е лош съветник и пречи на спокойното разсъждение”, добави той.

Въпреки че в Светия Синод беше проведена среща между представителите на властта и на Българската православна църква относно двата законопроекта за вероизповеданията и се стигна до консенсус, сега изглежда отново има противоречие между двете страни.

По думите на митрополит Йоан сегашният Закон за вероизповеданията е „прекрасен”. Същевременно съществуват редица нормативни актове, насочени към националната сигурност и борбата с тероризма и не е необходимо пренаписване на закона, добави той.

Притесненията ни във връзка с това са именно изложените пунктове за пълен финансов контрол върху църквата и дарителските актове. Когато се касае за законотворчески акт, ние трябва да се съобразим с Конституцията и това, че сме отделени от държавата. Когато се касае ние да подготвим своите отчети по Закона за счетоводството, да се извърши независим финансов одит и той да бъде представен в Сметната палата, това си е чисто държавно администриране в областта на църквата там, където тя е отделна от държавата”.

Източник и видео: https://btvnovinite.bg/

Свързани публикации:

Св. Синод постанови 24 октомври да бъде отсега Ден за молебен за децата с увреждания

Епископ Поликарп ще оглави молебена за децата с увреждания в столичния храм „Покров Богородичен“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + nineteen =