На 20 декември 2017 г. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети болничния параклис посветен на свети великомъченик Пантелеймон при Многопрофилната болница за активно лечение Шумен АД.

Заедно с него бяха Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Димитър Николов, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, ик. Красимир Капитанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Негово Високопреосвещенство бе топло посрещнат от изпълнителния директор на болницата и член на Съвета на директорите д-р Атанас Атанасов и заместник-директора д-р Недко Тодоров. Сред официалните лица, присъствали на освещаването на болничния параклис „Св. Пантелеймон“, бяха областният управител на Област Шумен проф. Стефан Желев, кметът на Община Шумен г-н Любомир Христов и председателят на Общински съвет Шумен проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев.

В словото си митрополит Йоан каза: „Някога премъдрият Иисус, син Сирахов беше казал прекрасни думи: „Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния“ (38:1-2). Ние напълно разбираме, че човек в своето съществуване безспорно има своята нужда и подкрепа от съсловието на лекаря и на всички лекари, защото лекарите като десница Господня имат велико призвание, посветили са се на изключително важна наука.“, заяви Архиереят и допълни: „Онова, което Христос направи със Своето идване на земята, осмисли не само човешкото съществуване, но вдъхна и надежда“.

Митрополит Йоан каза, че ние, разбирайки големия смисъл на Христовото идване, може да възкликнем и да се сърадваме в тези дни, в деня на свети Игнатий Богоносец, наричан така, защото над неговото сърце са се изписали думите: „Иисус Христос“, а това е било в разултат на неговия изключително духовен живот и проникновена дейност на неговото творчество.

Архиереят благодари от свое име и от името на Епархийското ръководство на архиерейския наместник на града ст. ик. Димитър Николов, на д-р Атанасов и лекарския екип, на цялото ръководство на града и благопожела Господ да даде едно радостно и благодатно посрещане на предстоящите светли дни и молитвата на свети великомъченик и целител Пантелеймон да покрие с Божията благодат онова, което не ни достига в човешката немощ. Богослужението завърши с многолетствие.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 2 =