Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний на 13 юни изнесе беседа пред ученици от ЧСОУ „Свети Георги“ в София.

Той говори за християнските ценности и добродетели, за празниците на Българската православна църква, както и какво е да си християнин в съвременния свят. Митрополит Антоний коментира и употребата на съвременните технологии в живота на хората, но обърна внимание върху умереността в тяхната употреба.

Владиката обясни на децата с какво се занимава един митрополит и разказа за своето служение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той посочи, че неговата митрополия е малко по-различна от другите епархии и обхваща грижата за българите в над 15 държави на европейския континент.

Владиката даде съвети на учениците как да се държат за доброто и как да различават добро и зло. Той подчерта, че Църквата полага грижи за подрастващите и настоява в училищата да се отделя повече време за християнска просвета и запознаване с добродетелите.

Децата, които за първи път се срещат с митрополит, бяха впечатлени от него и зададоха много въпроси за Църквата и нейното място в света. Те попитаха митрополит Антоний дали в религията има еволюция и настъпват ли промени в Църквата през различните епохи на съществуването й. Владиката отговори, че много неща в Църквата не се променят през вековете, защото са вечни, но други се влияят от времето. Той даде за пример употребата на новите технологии, от които се възползват и хората в Църквата, включително и той. Аз и моят екип комуникираме чрез мобилни устройства и обменяме информация чрез облачните услуги, каза той. Владиката насърчи младите хора да общуват, но и да не забравят да вършат добри дела. Той предупреди, че технологиите са както полезни, така и опасни, защото водят до пристрастяване и откъсване от реалността.

Митрополит Антоний пожела на децата весела ваканция. Той благодари специално на директора на ЧСОУ „Св. Георги“ – Джъстин Килкълън-Никълс, за предоставената възможност да се срещне с младите хора и му подари луксозно издание за книга за св. Георги, както и икона на светеца.

Източник: https://dveri.bg/

Свързани публикации:

Митрополит Антоний дари книги на училищна библиотека

Епископ Поликарп и интелектуалци бяха гост-лектори пред зрелостници в Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 6 =