Заплануваната Кръгла маса по въпросите за духовното обгрижване на болните се проведе в Стара Загора.

Почти всяка болница у нас до 9 септември 1944 г. е разполагала с храм или параклис. Там болните са имали възможност да получат духовна грижа тогава, когато им е най-необходима – в дните на изпитания и несгоди, свързани с болестта. По време на атеистичния режим болничните храмове са закрити, сградите са отнети от Църквата и пригодени за различни светски нужди. Едни от най-драстичните случаи са в Русе и Стара Загора, където храмовете са превърнати в морга. В крайдунавския град християните отдавна си отвоюваха Божия дом. Стара Загора не може да се похвали със същото, макар че усилията за възстановяването на болничния храм продължават с променлив успех повече от четвърт век.

Сега старозагорци отново припомнят неформалната нужда от духовна грижа за болните. С благословението на Н. Впр. Старозагорския митрополит Киприан, на 20 април 2017 г. се проведе Кръгла маса на тема „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“.

„В годините на своя земен живот Спасителят не само проповядва, но и лекува. Любовта към хората се изразява не само в поученията му, но и в чудесата, които извършва, за да възстанови здравето им. Тези грижи Той завещава и на учениците Си, казвайки им: „Болни изцелявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте“, каза във встъпителното си слово Старозагорският митрополит. Той припомни, че още през първите векове в християнските общности са създадени центрове за лекуване на болни и възрастни хора: „Св. Василий Велики създава т.нар. Град на милосърдието, в който освен болници е създаден и първият хоспис за немощни хора. Така постъпват и св. Йоан Златоуст, и мн. др. Това единение на медицина и християнство естествено продължава и по българските земи. Учениците на св. Кирил и Методий – св. Наум и св. Климент, полагат началото на лечебни центрове в манастирите в Преслав и Охрид. Св. Йоан Рилски Чудотворец превръща обетованата Рилска пустиня в място, където идват заболелите, за да бъдат изцелени.

Традицията продължават и още много монаси и свещеници. Рилският, Троянският, Осоговският, Кукленският, Битолският и редица други манастири се превръщат в центрове за лечение. Създадената традиция продължава и след Освобождението.

Н. Впр. митрополит Киприан подчерта, че възстановяването на храва и създаването на духовно-просветен център на територията на Старозагорската болници ще бъде част от съвместните усилия на Църквата и на медицината за благото на човеците.

Гледната точка на Православната църква по темата за духовното болнично обгрижване осветлиха в изказванията си и свещеници от епархията.  За„Пастирските грижи, съпътстващи лечението на болния“ говори о. Живко Желев. О. Иван Генов представи „Проблемът наркомания от православна гледна точка“. „Духовното обгрижване на хора с психични проблеми“ разясни о. Димитър Стойнов. Стефан Тончев представи доклад на о. Йордан Карагеоргиев, завеждащ Културно-просветния отдел на митрополията, за „Служението на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода  от 1940 до 1990 година“.

С организацията на форума бяха ангажирани Тракийският университет, Старозагорската света митрополия, Областната управа, Община Стара Загора, Сдружение „Приятели на Русия и православния свят“. Председател на инициативния комитет за провеждане на Кръглата маса е проф. д-р Павел Димов.

Според проф. Димов духовното обгрижване трябва да се обвърже с подготовката на студентите по медицина и педагогика, както и с продължаващото обучение и следдипломната квалификация на вече завършилите. Според него Тракийският университет има ресурс да ограмотява бъдещите лекари относно нуждата от духовна грижа за болните, както и да подготвя специалисти педагози, които да обгрижват духовно хората със специални потребности и лишените от свобода. Той вижда възможност това да се осъществи или като се създаде катедра по православно християнство в Тракийския университет, или чрез изнесено обучение на някой от сега действащите богословски факултети.

Милена Иванова-Андреева

Източник: http://spisanieayazmo.com/

Заглавна снимка: Епископ Лука (св. Лука Кримски) (вляво) по време на операция в Ташкент, източник: http://epicenter.bg/