На 28 май в зала „Лаура“ на Националния дворец на културата се състоя празнична вечер, на която официално бе представена автобиографичната книга на протодякон Иван Петков „Да живееш с вяра“, която книга е свързана с живота на българската община в Цариград.

Събитието събра многобройна пъстра и разнородна публика, която бе обединена от приятелско чувство уважение към автора, когото мнозина наричат „Иван Цариградски“, и който в този ден навърши 60 години. Това бе и поводът на официалното представяне на книгата, с чиято презентация той си бе поставил за основна цел да се съберат средства, и чрез продажба на книгата, и дарителски суми, за да се подпомогне доизграждането на столичния храм „Св. Стефан“ в Южния парк.

Специални гости на събитието бяха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Високопреосвещените митрополити Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастири, Белоградишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели в духовните ни школи, множество столични председатели и духовници от софийски храмове, общественици и представители организации, роднини, приятели и близки на юбиляра.

Празничната вечер, организирана с благотворителна цел започна с кратък молебен за здравето на протодякон Иван Петков, който лично Негово Светейшество патриарх Неофит развълнувано благослови.

Програмата бе ръководена от Бойко Василев, телевизионен водещ на известното предаване по БНТ „Панорама“, който анонсира темата и основната цел на официалното представяне на книгата: набирането на средства за храм „Св. Стефан“.

Протодякон Иван Петков, чийто род произхожда от цариградските българи си е поставил за цел в тази книга да сподели част от своя много динамичен и наситен с превратности живот, както и да покаже истината за исторически събития, до която лично се докоснал и е преживял. Много емоционално и впечатляващо Бойко Василев презентира съдържанието на книгата. Той прикани протодякон Иван да отговори на публично на няколко въпроса, с които бяха очертани чувствата на автора, рамката на описаните исторически събития и основните послания в нея.
Представянето на книга, премина в концерт на хор „Св. Йоан Кукузел“, с диригент Кристиян Попов, които изпълниха любими български песни и с народна музика, изпълнена от професионални инструменталисти.

Срещата се превърна в истински празник на радостта от съборното общение на духовници и миряни. Дълго време дякон Иван приемаше поздравления за своя юбилей, разписваше книгите и благодареше за оказаната чест и дарения.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник, галерия и кратко интервю с автора: https://bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Благодарствено писмо

Откъс от романа „Омраза срещу любов“, продава се в полза на енорията в гр. Мадан

Издание на електронна книга в полза на енорията при храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Мадан

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 19 =