Продължава да е жива традицията на дарителството на църкви и манастири в България.

Добър пример за ревността по Бога са и подарените наскоро на манастира богослужебни принадлежности, а именно икони и дърворезбен напрестолен кръст.

Иконите са работа на студио „Димчовски” и са наистина поразителни като изработка. Изключително задълбочено е тълкуването на образите на Господа Бога наш Иисус Христос и Пречистата му майка Св. Богородица. Цветовата разработка на одеждите впечатлява с постигнатата дълбочина и ефирност. Всички икони, пет на брой, са в сребърно позлатени обкови, украсени с релефи и перли. Двете големи икони (127х87см) ще бъдат поставени в специални проскинетарии в притвора на съборния храм на манастира, двете по-малки (48х43см) на аналоите също в нартекса, а последната, на Христос Вседържител (88х73см), ще бъде поставена в олтара.

Дърворезбеният напрестолен кръст, също подарен на обителта, е работа на резбаря Пламен Динков от София. Година и половина е отнело на майстора да направи украсения с миниатюрна дърворезба кръст. Изпълнен е в традициите на българската възрожденска дърворезба, от чимширово дърво – самите сцени, а от орех – стойката и обрамчващата част. Кръстът и с размери 85х43см, изрязани са сцените: Неверието на Тома, Кръщение Христово, Вход Господен в Иерусалим, Разпятие Христово (в средата), Оплакване, Жените мироносци при Гроба Господен, Сретение, Рождество, Благовещение, в четирите края са образите на евангелистите, а в основата св. Богородица с предстоящи архангели. Дърворезбата е особено детайлизирана, а образите излъчват благочестие и психологическа дълбочина, съответстващи на представените събития от живота на Иисус Христос. Кръстът ще служи като напрестолен такъв в светия олтар на храма.

Игуменът и манастирското братство, благомирянидарят за щедрия жест на дарителите и за проявеното художествено майсторство на изпълнителите, като молят Небесния ни Отец и Св. Богородица да им даруват здраве, на тях и семействата им, и да не отстъпва от тях Дух Свети в делата им за прослава Божия и спасение!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

Източник и галерия: https://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 15 =