На 30 юни от 11.30 ч. в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ ще бъде открита изложбата на школите по иконопис и дърворезба за деца и възрастни.

Експозицията показва творбите на курсистите от втората половина на учебната година. Традиционно школите организират по две изложби годишно – на Цветница и на Петровден.

Тази година Енорийският център на софийския храм отбелязва 20 години от началото на своята организирана учебна дейност. Първите курсове в него са именно по иконопис и катехизис. Школата по иконография неизменно през всичките тези години се ръководи от Младенка Ланджева, която е художник и богослов. Иконографите преминават и през курс по вероучение, за да се запознаят с богословието и символиката на иконата. Техен учител през тези 20 години е Вера Жекова.

Сплотеният екип на учителите от Енорийския център и подкрепата на свещениците от храма са две от важните предпоставки за успешното развитите на образователните дейности там. За изминалите 20 години стотици курсисти са получили знания за православната вяра, направили са първите си стъпки в църковния живот, станали са клирици, а и са навлезли в тайните на църковното изобразително и певческо изкуство.

Източник: https://dveri.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 5 =