Днес зам.-министърът на образованието Деница Сачева откри изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, подредена в сградата на МОН.

Експозицията представя резултатите от работата на учениците от шест български неделни училища в чужбина на тема „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Децата дават своята интерпретация на буквите от глаголицата и кирилицата, изследвайки думите, които започват с тях.

Експозицията включва отличените конкурсни творби на ученици от българските неделни училища: „Васил Левски“ в Александруполис, Гърция, „Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, Турция, „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек, Унгария, и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага.

Инициатор и ръководител на проекта е Илиана Нанчева от Пловдив, която замисля цялостната концепция за дейности, които да приобщят българчетата в чужбина към родната писменост и език.

Част от проекта е цикълът от изложби с творбите на учениците. Той започва от Пловдив, Европейската столица на културата, с експозиция в Балабановата къща през месец юли. В следващите месеци така наречената азбучна колекция „пътува“ по пътя на светите братя Крили и Методий с изложби в Солун, Александруполис, Истанбул, Шармелек и Будапеща. Предстоят още две – през ноември в Прага и през декември –в Рим.

Ученическите творби са събрани в азбучен албум, който се разпространява безплатно сред българските училища в чужбина, „където запазването на националната идентичност е най-крехка и отговорна“, посочва Илияна Нанчева.

Изложбата гостува в Министерството на образованието и науката със съдействието на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ и ще отворена за посещение до 5 ноември.

Азбучната колекция няма да спре пътуването си и ще отиде там, където българските общности искат да я видят и да се докоснат до детското творчество, вдъхновено от делото на светите братя Кирил и Методий.

Източник: https://dveri.bg/

Свързани публикации:

Българчета от неделни и други училища в чужбина се включиха в проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + five =