Филмът „Светителят хирург“ бе прожектиран на лишените от свобода, като един велик пример, който е хубаво да следват всички хора в деня, в който се честваше неговата памет (29 май 2017-а година)

Самият свети Лука Кримски, на който е посветен филма е бил 11 години от живота си по затвори заради това, че е проповядвал православието и е бил несломим пред мъчителите си, казвайки, че расото от гърба му ще бъде свалено само с кожата му.

Искаме да сме полезни на лишените от свобода с един добър пример, а какъв по-добър пример от свети Лука Кримски, който е имал тяхната съдба. Разликата е, че той е нарушавал само създадените от хората закони, но не и Божиите закони. Ние погледнахме на тях като на хора , а не като на престъпници, точно както кримският чудотворец е гледал на останалите и не ги е осъждал, въпреки техните недостатъци и грехове, а им е показвал попоката, по която да поемат по правилния път„, казва авторът на филма Ангел Бончев.

След прожекцията капеланът на затвора свещеник Йордан Карагеоргиев сподели, че от 23 години обгрижва хората тук, но че за първи път те запазват внимание за час и половина и го определи като чудо.

Любопитен факт е как лишените от свобода са реагирали отрицателно на моментите, когато са виждали кадрите във филма „Светителят хирург“ как булшивиките и комунистите са рушали храмовете и са изнасяли иконите. Те благодариха за предоставената възмопжност да се докоснат до живота на свети Лука Кримски и обещаха, че ще се замислят върху чутото и видяното. Отец Йордан Карагеоргиев получи като дар за затворническия храм в двора на мястото за лишаване от свобода икона на свети Лука Кримски от автора на филма „Светителят хирург“.

Същият ден от 18.30 часа, филмът бе прожектиран и в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора при голям интерес, като се наложи да бъдат донесени и допълнително столове за залата.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма „Светителят хирург“. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.

Филмът е направен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

По повод излъчването на филма бе прочетен и поздравителен адрес от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, по покана, на който старозагорци имаха възможност да се докоснат до светителския път на Лука Кримски. Владиката обяви:

По недвусмислен начин образът на свети Лука Кримски развенчава много митове, свързани с християнското учение, които поддържат богоборците. Този велик съсъд на Светия Дух ясно и категорично показва , че Христовото учение за любовта и саможертвата не е някаква отвлечена доктрина , отдалечена от реалния живот на света, а жива, действена сила, която може да преобрази човешкия живот. Свети Лука, бидейки почти наш съвременник, ни показа, че вярата в Бога нее отживелица, а дава плодовете си в днешно време. Той ни уверява в това, че човек може да бъде отдаден на науката и в същото време посветен на Бога.Той ни дава пример на съчетание на блестяща кариера и добродетелен живот.

Скоро филмът „Светителят хирург“ ще бъде прожектиран във Враца и Перник.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =