За втора година Троянският манастир прие сираци от село Ново село, Видинско

За втора поредна година по покана на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, сираци от видинското Ново село почиват в ставропигиалния манастир.

Децата и младежите са от Център за настаняване от семеен тип и са на възраст от 11 до 16 години.

Освен летуването в манастира, общуването с игумена, за гостите от Ново село е организирана и програма, която ги запознава с културния и обществения живот в Троян и региона. Целта е да се подпомогне социалната адаптацията на младите хора. За тази цел епископ Сионий е ангажирал местни фирми, организации и отделни граждани.

В рамките на подготвената програма младежите посетиха полицията в Троян, където бяха посрещнати лично от началника на РУ – Троян гл. инспектор Радостина Петкова. Там обсъждаха рисковете от употребата на забранени вещества, както и превенцията на престъпността. Децата се интересуваха каква е работата на полицаите и какво има в сградата на полицията. Униформените разведоха младежите и им показха ареста, оръжията, с които разполагат в управлението, залата на диспечера, в която се приемат сигналите от телефон 112. Троянските полицаи дариха за децата средства и подаръци, а момчето, което имаше рожден ден, получи нови маратонки.

По-късно младежите гостуваха в хотелския комплекс в Троян „Шато Монтан“, където собствениците, сем. Терзиеви, им организираха парти до басейна с торта за рожденика.

На инициативата на епископ Сионий откликнаха много фирми и граждани от Троян, които решиха да помогнат на децата по различни начини, съобщава местната медия troyanpress.com. Троянска фирма подари на всички деца дрехи, чорапи, бельо и много други подаръци, както и по 20 лв. за джобни.

Всички, ангажирани с грижата за младежите от Ново село, гостуващи в Троян, са единодушни, че за децата са важни не само подарците, но и грижата и вниманието, с които ги даряват всички в манастира и в град Троян.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

16 − fifteen =