Неотдавна църковното настоятелство на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец, общ. Сливен, подема кампания за възстановяване на иконописите в храма – можем да я подкрепим и чрез кратък SMS на номер 17 777 с текст: DMS BLATEC:

Храмът ,,Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец (общ. Сливен) е на почти на 150 г. Строежът му започва през далечната 1872 г., а освещаването е извършено от първия Сливенски митрополит Серафим на 11.05. 1874. Първият енорийски свещеник, за който има данни е отец Янаки Павлов Динков, преселник от Егейска Македония.

За старинния храм църковното настоятелство полага неуморни грижи. В периода 2012 – 2014 г. храмовата сграда е ремонтирана на три пъти със съдействието на дирекция „Вероизповедания“. През 2014 г. храмът се сдобива със скъпоценен дар – лично Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий поднася тогава копие икона на Пресвета Богородица Керкирска.

В село Блатец живеят ок. 1000 души, главно православни християни, които тачат и почитат своя храм като център на местния духовен живот. От 2014 г. до настоящия момент, основно чрез дарения от местните жители, са събрани около 1500 лв. Събраните средства обаче не са недостатъчни за поставените цели – изографисване, поддръжка и благоустрояване на парка към храма.

Да момента от началото на DMS кампанията (06.03) събраните средства на нараснали общо до ок. 2700 лв. Обявената за събиране сума от 5000 лв. обаче, посочва отец Михаил Михалев, предстоятел на църковното настоятелство на храма в с. Блатец, е актуализирана според последни изчисления на 10 000 лв.

Можем да помогнем чрез SMS  на номер 17777 с текст DMS BLATEC (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1) или чрез дарение по банкова сметка:

Банкова сметка на храм „Св. св. Кирил и Методий“, с. Блатец (Уникредит Булбанк):
BIC UNCRBGSF
IBAN BG89UNCR70001523356502.

На страничката на DMS кампанията има възможност за дарение и чрез Pay Pal: ТУК.

Страничка на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ село Блатец във Фейсбук.

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!  Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.

 

Свързани публикации:

Да възстановим заедно стенописите на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 1 =