На 7 септември Западно- и Средноевропейският митр. Антоний пристигна в Женева, Швейцария, за да благослови основаването на най-новата църковна община в епархията, посветена на Рождеството на Пресвета Богородица.

Посещението на владиката започна със среща с посланик Деяна Костадинова и ученици от българското училище към дипломатическата мисия на България към ООН.

На следващия ден, 8 септември, митр. Антоний оглави св. Литургия по случай празника Рождество на Пресвета Богородица в румънския храм в Женева, който любезно се предоставя за извършване на богослужения на български език. В тържествената служба взеха участие прот. Йордан Пашев, обгрижващ духовно българите в Швейцария, както и предстоятелят на румънския храм, а също и свещеник от сръбската църква в града. По време на причастния канон беше изнесена проповед за празника от иподякон Тодор Баръмов от БПЦО „Св. Георги Победеносец“. В края на богослужението митр. Антоний поздрави вярващите с празника Рождество Богородично и обяви основаването на едноименна църковна община в Женева.

В своето слово владиката отправи благопожелания и напътствия към новата църковна община. В духовното тържество молитвено участие взеха посланик Деяна Костадинова и представители на БПЦО „Св. Георги Победеносец“. След края на богослужението беше извършено и първото тайнство Кръщение в новата църковна община „Рождество Богородично“, а тържеството продължи с братска трапеза, подготвена от членовете на църковната община. Заедно с митр. Антоний в Женева беше пристигнал и екип на телевизия „InLive“, за да подготви филм за новооснованата църковна община от поредицата филми „Безгранична вяра“.

По-късно същия ден митр. Антоний, заедно с членове на църковното настоятелство на БПЦО „Св. Георги Победеносец“, на път за Цюрих се отби в Берн, където се сътоя тържествена вечеря-изпращане на посланик Меглена Плугчиева в края на мандата ѝ като посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и княжество Лихтенщайн. Митрополитът благодари на посланик Плугчиева за доброто сътрудничество през изминалите години на нейния мандат, както и за нейната подкрепа към БПЦО в Швейцария.

След като беше изпято многолетствие владиката продължи своя път към Цюрих, където на 9 септември, когато църквата чества паметта на св. Йоаким и Анна, отслужи св. Литургия в БПЦО „Св. Георги Победеносец“. В края на службата митр. Антоний поздрави вярващите с празника на св. Йоаким и Анна и отправи духовни напътствия. Владиката още веднъж припомни, че вярващите трябва да помнят подвига на патрона на църковната община св. Георги, да подражават на силната му вяра и да имат любов към ближните. Владиката се обърна и към присъствалите на св. Литургия Франциска Фриезен, председател на синодния съвет на Римокатолическата църква в кантон Цюрих, и Щефан Швитер, ръководител на отдела за духовно обгрижване на имигрантите към същия съвет, които подпомагат църковната община, предоставяйки храм за редовни богослужения. Последва среща на митрополита с членовете на църковната община и обща снимка за спомен от празника.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =