Западно- и Средноевропейска епархия подготвя поредица за българските църковни общини в Западна Европа

Западно- и Средноевропейска епархия и интернет телевизионния портал In Lifе стартираха нов проект, представящ живота на българските църковни общности в чужбина – „БезГранична вяра“. Това е поредица от филми, разказващи за Църквата и Православието като обединяващ фактор на сънародниците ни, живеещи далече от Родината.

Първите три серии на поредицата представят: най-старата българска църковна община – „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, най-новия български храм в Западна Европа – „Св. Йоан Рилски“ във Виена и църковната община и храм „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. Предстоят разказите за другите храмове и църковни общности.

Идеята за поредицата е на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, който вижда в това възможност не само да се разкаже за историята на църковните ни общини в Западна Европа, но и те да бъдат представени на стотиците хиляди българи в емиграция, които все още остават далече от Църквата. „Много наши сънародници в чужбина не искат да прекъснат връзката си с Родината. Те виждат тази връзка в езика, историята, традициите. Това е така, но истинският, здрав мост към България е православната вяра, – казва митрополит Антоний. – Вярата е толкова дълбока и лична връзка с Бога, че веднъж създадена, трудно може да се изкорени. Ако е истинска и автентична, тя се свързва с личността на човека и определя целия му живот. Тя не само ще го води към православния храм, но и ще го мотивира да запази езика и традициите на дедите си, от които произхожда и от които е получил Христовата вяра“.

През последните 20 години с усилията на вече покойния митрополит Симеон, Тивериополския епископ Тихон, негов викарий, както и на сегашния митрополит Антоний и на 20-ината клирици Западно- и Средноевропейската епархия се разраства все повече, макар да изостава от силното емигрантско течение сред българите. Вече над 2 милиона наши сънародници живеят в Западна Европа и духовното им обгрижване е едно от големите пастирски предизвикателства пред митрополита и свещенството ни, но е необходимо да се привлекат още свещеници, готови да служат в чужбина, да се осигурят храмове за богослужение и да се изпълняват още много други задачи. Липсата обаче на заплащане на техния труд от страна на митрополията създава големи пречки пред възможните кандидати, защото почти всички те са семейни хора.

Митрополит Антоний се стреми да поддържа тесни връзки и с българските училища в чужбина и подкрепя техните усилия да дадат на младото поколение не само добро образование, но и знания за родната вяра и православните ценности. За жалост не във всички училища това се случва, защото атеистичното възпитание на поколението на днешните учители все още дава сериозно отражение – както у нас, така и в чужбина.

Поредицата от филми за българските църковни общности в Западна Европа е част от тези усилия нашите сънародници да открият Църквата като център на духовния си живот и като общност за спасение на душите.

Премиерата на първия епизод от поредицата беше на 6 януари. Той разказва за Българската църковна община в Будапеща и можете да го видите тук.

Трейлърът на поредицата „БезГранична вяра“ можете да видите – тук.

Източник: https://dveri.bg/

Заглавна снимка: http://bulchurch.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

four + seventeen =