Изтече крайният срок за участие в Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“, награждаването на победителите ще се проведе тържествено на 12 октомври в аулата на Богословския факултет на Софийския университет. Наградените есета ще бъдат публикувани в Православие.БГ:

Конкурсът се провежда за втора поредна година и се организира от Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-порталът Православие.БГ.

Тази година конкурсът е свързан и с един специален повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина! Тя е открита през 1998 г. и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени. Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома.

По случай 20-годишнината на Библейската библиотека този месец Богословският факултет ще бъде домакин на Библейска конференция, в която ще вземат участие утвърдени имена на българската и чуждестранната библеистика.

На 12 октомври (петък) от 17 ч. в аулата на Богословския факултет на Софийския университет, когато ще бъде заключителният ден на конференцията, ще се състои и тържественото връчване на наградите от конкурса „Вечната книга и ние“. Организаторите отправят покана за събитието към всички участници в конкурса!

Участници в две възрастови групи ( ученици от 8 до 12 клас и над 19 години) писаха по следните теми, посветени на библейските послания:

Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)

Давидовото покаяние в Псалом 50

За познанието, което трупа тъга според Книга на Еклисиаста

„…който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан 8:7) – за осъждането на ближния и новозаветните послания

„…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2)

Притчата за Блудния син ((Лук. 15:11-32)

Най-добрите есета ще бъдат определени от жури в състав: доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във ФЕГ и асистент по българска литература в СУ, и Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ.

Ще бъдат връчени следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:

. Първа награда – 300 лв.
. Втора награда – 200 лв.
. Трета награда – 100 лв.
. Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)

До края на октомври отличените есета в тазгодишния конкурс предстои да бъдат публикувани в Православие.БГ.

Отзвук от миналогодишното връчване на наградите може да видите ТУК.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации:

Библейската библиотека (Софийски университет) и Православие.БГ обявяват второ издание на Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − five =