Документалния филм за отец Георги от с. Жегларци „Пътят на воина“ е носител на вече пет международни награди!

Режисьор и оператор на документалния филм е Христо Димитров – Хиндо, сценарист е Георги Тодоров, а продуцент е „Искони“.

Филмът проследява вълнуващия жизнен път на благодатния свещеник о. Георги от Жегларци (1923 – 2015) със силни кадри от последната година на живота му и от вдъхновената му проповед на смъртния одър. Без никаква гордост и без никакво скромничене старецът разказва като епически песни ключовите мигове на своя живот в Христа.

Той не се уплаши, не избяга, не се сниши, не замълча, не се продаде, не се изкуши, не се възгордя, не намрази… Един свещеник с железни мишци и железен характер, който цял живот вади хляба на шестдетно семейство с чукане на камъни и вадене на пясък, се изправи в цял ръст в единоборство срещу Системата и я победи.

В най-трудните години на атеистичния период у нас неукият работник от най-затънтеното добруджанско село решава да стане свещеник на тяхно място. Приет по чудо (без нужното образование) в Семинарията, той намира там истинското си призвание на духовник и до края на живота си безспирно и неустрашимо проповядва Православната вяра. Всички опити на властите да го уплашат или „възнаградят“ се разбиват в неговия неустрашим дух, неговата непоклатима вяра и неговата вкорененост в Христа и в неподкупната земя. Примерът му е толкова вдъхновяващ, че във времената на „тоталитарния“ атеизъм цели 20 момчета от Жегларци тръгват по неговия път и стават свещеници. С великодушие, любов към ближните и всеопрощение Христовият воин доживява до последните си земни дни с радост и упование в Бога. Житейският път на отец Георги изявява решаващото значение на христоподобната личност, която не се огъва от обстоятелствата, а ги променя по свой образ и подобие.
Сценаристът Георги Тодоров е богослов и православен публицист, автор на многобройни статии и книги – главно в областта на църковната история.

Режисьорът Христо Димитров е по-известен като сценарист и оператор на игрални и документални филми, сред които „Знаеш ли, бедни ми рибарю“ (2014), „Преводачката на черно-бели филми“ (2007), „Реката“ (1995), „Тишина в Камбоджа“ (1993)., „Баща“ (1989) и др.
Това е първият филм на продуцентска къща „Искони“.

Филмът спечели през 2019 година от участия в международни кинофестивали пет престижни награди:
1. „Златен витяз“ за пълнометражно документално кино в едноименния кинофестивал „Золотой витяз“ в Русия, в конкуренция на филми от 24 страни. Това е първият „Златен витяз“ за България за документално кино и вторият изобщо в 28- годишната история на кинофестивала. (Филмът за отец Георги си разделя наградата с документален филм на Емир Костурица.)
2. „Бронзов витяз“ на журито на Симферополската област към Московската патриаршия, (което раздава награди за целия кинофестивал) от името на Руската Православна Църква.
3.Приз за „Най-добър филм, разкриващ образа на пастиря“ на кинофестивала „Вечевой колокол“ в Краснодар.
4.Наградата на Губернатора на Калужка област на кинофестивала „Встреча“ в Обнинск, Русия.
5.“Специалната награда“ на кинофестивала за християнска култура в Зайчар, Сърбия.

Филмът беше излъчен по БНТ. Той може да бъде видян в YouTube канала на „Искони“:
https://www.youtube.com/watch?v=Jj0t76fNM0o&t=2048s

Поздравления за екипа на филма. Това е голям успех за цялата ни Българска Православна Църква в прослава на Бога!

Телефон за контакти:
Галя Тодорова, продуцент
0899869272
iskonifilm@gmail.com

Източник: http://predanie.bg/

Свързани публикации:

Да се включим: Събират средства за документален филм за отец Георги от Жегларци

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + eight =