В съботния ден (12 октомври) Седмицата на православната култура в София ни предлага три събития: концерт с църковни песнопения на квартет „Херувим“ и прожекция на документалния образователен филм за Църковната музика „Песен и молитва“ (14 ч.), представяне на дебютния, но отличен и номиниран за редица награди сборник с разкази „Техническа проверка“ на Ангел Иванов (18:30 ч.) и прожекция на документалния филм за монасите от българския Зографски манастир на Атон – „Градината на Пресвета Богородица“ (20 ч.).

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Седмицата включва и прожекции на няколко документални филма, посветени на православната вяра, от български автори. Един от тях е филмът „Градината на Пресвета Богородица“ (2018, 65‘) за ежедневието на светогорските монаси от единствения български манастир на полуострова – „Св. вмчк. Георги Победоносец“.

Авторският екип ни отвежда на място, на което времето тече по различен начин, а мнозина го смятат за най-святото на земята. Място, на което молитвата не е спирала повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка – Градината на Пресвета Богородица.

„Градината на Пресвета Богородица“ е дело на творческия екип Силвия Павлова (продуцент) и Борислав Павлов (режисьор).

Камерата повежда зрителя към най-съкровените кътчета на светата обител в откровен разговор с монасите. Последвайте ги в кухнята и се включете в приготвянето на манастирските гозби! Радвайте се на живота и се молете редом с братята. И слушайте. Слушайте тяхната история, философията им, слушайте сърцата им! Ще ви разкажат за един напълно различен свят – уединен и изпълнен с молитви, но и много динамичен.

Вход: свободен, с предварително записване на тел. 02 980 1660.
Кога: 12 октомври (събота), 20 ч.
Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22)

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации:

В събота Седмицата на православната култура ни предлага концерт на Квартет „Херувим“ и образователен документален филм за Църковната музика

Седмицата на православната култура ни кани да се запознаем със сборника на Ангел Иванов „Техническа проверка“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =