Поради многото изпратени икони, инициативата „Спаси икона“, в която децата от неделното училище към храм „Рождество Христово“ в София (кв. Младост 3) реставрират икони и спомагат за продажбата им в полза на болни деца, не се ограничи с дните около празника „Възкресение Христово“, но обхвана цялата година.

Хиляди икони, напечатани на опаковки, календари и списания, ежегодно се изхвърлят на боклука, след като продуктът, на който са послужили, е бил използван. С тяхното спасяване са се захванали децата от неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост – 3“. В ръцете на децата, чрез тяхното въображение и сръчност, ненужните изображения се превръщат в красиви изделия. Инициатор и вдъхновител на детското въображение е учителката в неделното училище Велина Андонова, богослов. Първоначално „спасението“ на иконите е свързано с празника Възкресение Христово. Но в храма продължават да пристигат „спасени“ икони от различни части на София и страната, за да започнат нов живот, вместо да бъдат унищожени. Така великденската акция прераства в постоянна дейност на неделното училище, в която се включват и други училища и деца в цялата страна. Изработените изделия носят не само радост и творческо удовлетворение на децата, но намират и своите купувачи.

Така инициативата прераства вече в кауза. Събраните средства се даряват за лечението на болни деца. Избира се конкретно дете, което се нуждае от помощ, и малките ученици и техните учителки организират работата си и събирането на средства. В същото време „Спаси икона“ не е манифактура, а творческа работилница. Децата научават за сюжетите на иконите, за изобразените светци. Сами измислят как да „спасят“ иконата, какво да направят със свещеното изображение, как да го изработят красиво. Каузите, на които се посвещават, ги учат на милосърдие и състрадание, на щедрост и чувствителност към болката на другите.

Важни помощници в тази инициатива са родителите на децата, които водят малчуганите си в неделното училище всяка седмица и подкрепят техните благотворителни дейности. В инициативата „Спаси икона“ се включват като доброволки и две учителки – Нина Колева и Ели Зайкова от 101-о училище „Бачо Киро“ в кв. Надежда, София.

Преди празника Успение Богородично „Спаси икона“ гостува в Троянския манастир, където техен домакин беше игуменът, Велички епископ Сионий. Той е съпричастен на тяхното дело в подкрепа на болните деца. В навечерието на храмовия празник на светата обител Велина Андонова и нейните две доброволки успяват да продадат голяма част от продукцията на учениците от неделното училище. Този път събраните средства са за лечението на Кристиян Красимиров от Лом, страдащ от сарком на Юинг. За лечението на детето са необходими 260 000 лв. „Нека родителите на Кристиян не са сами в тази битка“, – призовава Велина Андонова, – и заедно с децата от неделното училище в „Младост – 3“ вече са събрали и привели по сметката на момчето 540 лв. Те са от продажбите на „спасени“ икони в Троянския манастир и в енорията на храма „Рождество Христово“.

За събирането на средства за малкия Кристиян може да помогне всеки чрез превод по Дарителска сметка:
IBAN – BG78UBBS80021059465640 в лева.
BIC – UBBS BGSF
Титуляр: Кристиян Георгиев Красимиров.
Kristiyan Georgiev Krasimirov
Банка: ОББ (Обединена българска банка)

Превод чрез PayPal: krisko_krisko_lom@abv.bg

Инициативата „Спаси икона“ се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Повече за нея – тук.

Моменти от работата по „спасяването“ на свещените изображения. Някои от тях стават на картички, други се превръщат в домашни икони.

Източник и снимки: https://dveri.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + seven =