Сайтът Дякония.БГ, стартирал в края на 2016 г., цели да популяризира различните форми на социална дейност, извършвани в рамките на Българската православна църква, както и да стимулира вярващите да се включват в такава дейност като дарители и доброволци.

В сайта се публикуват и апели за подпомагане на изграждането и ремонта на православни храмове и манастири. В рамките на кампанията “Виждам те”, където даренията се насочват към конкретни нуждаещи се лица и техните семейства, през 2017 г. бяха събрани 13 653 лв. Средствата бяха разпределяни ежемесечно през цялата година между нуждаещите се според волята на дарителите (физически лица и фирми).

Програмата “Виждам те” цели да свърже хора, изпаднали във временна нужда с потенциални дарители и хора, които биха могли да помогнат по различни начини. Всеки случай беше представен чрез специализирания сайт за православна социална дейност Дякония.БГ, в който бяха публикувани и личните сметки на нуждаещите се. Тъй като навярно някои дарители са предпочели да подпомогнат представените случаи пряко, реалната сума, която сме успели да мобилизираме за подпомагане на тези хора, е по-голяма. Десетки отделни случаи на хора в тежко материално положение или такива с необходимост от спешно лечение бяха представени през изминалата година в рамките на кампанията “Виждам те”.

Даренията се получават по банкова сметка, както и чрез системите за разплащания PayPal и ePay. През годината получавахме и дарения в брой в касичката, поставена за тази цел в столичната книжарница “Къща за птици”.

Прави впечатление широкият спектър на дарените суми – от 5 до 1600 лв. – това означава, че апелите достигат до хора от различни социални слоеве и съответно с различни възможности. Някои дарители са избрали да подпомагат кампанията ежемесечно с една и съща сума. Повечето от дарителите са предпочели да посочат конкретната кауза и получател на дарението, докато някои са направили дарение без такова условие, предоставяйки преценката за конкретната нужда на нашия екип. Получили сме също така няколко целеви частни дарения, насочени към други дейности на фондацията (издателска дейност, както и за подпомагане на беседите в “Къща за птици”).

Благодарим на всички, които отварят сърцата си за нуждите на ближния! Надяваме се, че и през 2018 г. ще вървим заедно по пътя, съпричастни към чуждата болка и нужда!

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − twelve =