Баща и син възкресиха след дълги години упорит труд старинен манастир край Бракьовци.

Селото се намира на 21 км от град Годеч и само на 52 км от София, но малцина са чували за светата обител.

Манастирът „Света Петка“ е от зората на християнството у нас, а преди това по време на траките вероятно тук е имало светилище. Оцелял е обаче само олтарът, който бил потънал в бурени.
Емил Станимиров и синът му Александър не са заможни, но пък пазят вярата в Бога и почитат историята. Преди 25 години те откриват манастира в почти неузнаваемо състояние. И решават да го възстановят. Стъпка по стъпка.

Показват ни снимки от преди и сега. Свършили са огромна работа с нищожни средства, но с много труд.

Нямаме големи доходи, каквото сме могли сме направили…Ако не го бяхме възстановили, сега щеше да има само тръни тук“, разказва 39-годишният Александър. Баща му Емил си спомня как като малък се прибирал с покойната му вече майка и гледали руините на манастира.
Още тогава нещо в него трепнало и след време дошла идеята, че иска да възстанови светата обител.

Проучвал е и историята й, затова се ядосва на хора, които не знаят нищо за манастира , а пишат небивалици за него.

То и почти нищо не се знае. Ама те дори в друга планина го слагат„, възмущава се Емил.
В мисията за възкресяването на „Света Петка“ не им помогнал никой от селото. Не получили подкрепа и от община Годеч.

Не сме искали да се изявяваме като някакви светци, просто сме го направили за добро. За да запазим историята на българите“, обясняват баща и син. После разказват как всичко нужно за градежа е извозвано с джипове по много труден терен. Не е било лесно, хвърлен е много труд, но са щастливи, че сега всеки може да влезе и запали свещ в съградената отново църква.

Всичко е направено с любов. С любов към Господ, с любов към България, с любов към всичко„, изповядва се Александър. Сега всяка година на 14 октомври в светата обител се прави курбан.
Ако някой някога реши, може да помогне за възстановяването на още една културно-историческа забележителност, която е била крепост на вярата през годините.

Източник и видео: https://trafficnews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 5 =