За тази неделя е предвидена помощ за Букуровския манастир „Св. Георги“, всеки може да се включи, като дари според желанието и възмжностите си: „труд,пари или добра дума и усмивка.“ За целта във социалната мрежа фейсбук е създадено събитие:

През пролетта бяхме в манастира на отец Драгомир и свършихме малко работа, плевихме, садихме дръвчета,дарихме и пари. И се забавлявахме, рисувахме, ядохме домашно приготвена питка, разговаряхме… Тогава обещахме да се върнем през есента. Ето, че е време да спазим даденото обещание. 🙂

Тогава не успяхме да маркираме пътечката до аязмото. Сега издирваме човек с резачка, за да разчистим пътечката и да можем да обозначим пътя до аязмото. Освен това самото аязмо е затлачено и имаме нужда от човек, който разбира, за да може да го изчистим и отпушим. Трябва ни също зидар за аязмото, дърворезбар за иконостаса, хора с дърводелски и строителни умения. Огнеупорни тухли за огнището на навеса, дъски, ламарина , цимент.
Една от църквите е преобразена в библиотека и детска арт-работилничка, където децата рисуват заедно с отеца (могат да бъдат дарени книги, моливчета, боички и др.). Там се събират също пакетирани храни и дрехи за хората от селото.
Всеки сам ще прецени какво може да дари – труд,пари или добра дума и усмивка. 🙂

За историята на манастира не се знае почти нищо. Построен върху основите на пет стари църкви. За сега действаща е само Св. Георги, другите от вътре все още не са готови – Св. Петка, Св. св. Кирил и Методий, Св. Неделя и Вси Светии.
Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа,под формата на костенурка,запазен е и камъкът, върху който е намерена „костенурката“.В района се говори, че мястото било свещено и за траките.
Днес за манастира се грижи отец Драгомир – чист и сърцат човек, който се опитва с много любов и вяра да възкреси това свято място.
Ще се разходим и до една уникална природна забележителност за този район – водопад Котлите. Буйната вода през хилядолетията е издълбала в скалите почти идеални форми – водопад Котлите.
Пътуваме с коли /споделен транспорт/.
Повече информация и записване на телефон 0895426554, Елица

Източник: https://www.facebook.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =