Да помогнем на хората от Пазарджик, които създадоха Инициативен комитет и подеха кампания за възстановяване на храм „Св. Преображение Господне“.

Строежът на храма започва ок. 1859 – 1860 г. и е осветен през вече далечната 1862 г. Впоследствие в неговия двор се разполага първият пансион в Пазарджик за социално слаби и самотни хора. Църквата е действаща до 1994 г., когато избухва пожарът в старата поща (часовниковата кула, която е и символ на град Пазарджик). Тогава се взема решение от църковното настоятелство на храм „Св. Богородица“, под чиято попечителство е и храм „Св. Преображение Господне“, в храма и неговия двор да бъде складиран останалия от старата поща здрав дървен материал. По този начин през следващите ок. 15 г. църковната сграда и дворът са превърнати в склад за строителни материали.

През 2009 г. обаче по нареждане на митрополит Николай и под ръководството на свещениците Петко Еленкин и Атанас Кузов започва разчистване и възстановяване на молитвения дом. С помощта на доброволчески труд строителните материали и натрупаните отпадъци са изнесени. Запазеният керамичен под е почистен и освежен; реставрирани са иконостасът, владишкият трон и два проскинитария; изградена е камбанария; подменена е почти цялата дограма; закупена е нова църковна утвар и нови полилеи; иградени са пътеки тип калдъръм около храма. Междувременно Община Пазарджик озеленява двора със цветя и райграс, а впоследствие са поставени и пейки за отдих. Църквата е върната към живот и става отново действащ храм.

Храм „Св. Преображение Господне“ обаче все още се нуждае от възстановителни дейности. Нуждите включват ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, възстановяване на оригиналните стенописи около прозорците до тавана, възстановяване на горната част на колоните. Редовните посетели на храма и от Инициативния комитет са поели ангажимент със свои сили и труд да възстановят дървената част от олтара.

Можем да подкрепим храма и подетото от 2009 г. насам светло дело по неговото пълно възстановянане чрез дарение по следната сметка:

Дарителска сметка с титуляр Сдружение Свето Преображение Господне

IBAN: BG53UNCR70001523684525

BIC: UNCRBGSF

На място в храма дарения магат да се оставят в специално поставената за целта дарителска Касичка.

За контакт с г-жа Марияна Янева, касиер на Инициативния кометет: mariana_yaneva©mail.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 2 =