Актуална информациятук.

Църквата в с. Алеко Константиново (Пазарджишко) – „Свето Възнесение Христово“ – е без покрив, икони и стенописи и вече няколко години не функционира като енорийски храм.

Храмът „Св. Възнесение Христово“ в село Алеко Константиново е на повече от 140 г. През 2012 г. започва належащ ремонт на покрива на храма и старата покривна конструкция e свалена. За огромно разочарование и съжаление подмяната на покрива се проточва – поради недостиг на средства. Местните хора се опитват да помогнат според силите си, издирват се спонсори, предприема се и промяна на ремонтния план с цел намаляване на разходите. Част от храма – камбанарията – е ремонтирана.  Въпреки това вече над пет години храмът не функционира. Иконите и църковната утвар са прибрани, а г-жа Симона Пенева от Църковното настоятелство споделя, че стенописите са почти изцяло унищожени от атмосферните условия. Хората от някогашната енория посещават храмовете в близките села или в Пазарджик, а опелата се извършват в домовете.

Случаят ни стана известен посредством фейсбук – към страницата на Дякония се обърна православна християнска с молба да подкрепим усилията на хората от с. Алеко Константивово да възстановят своя храм. С подкрепата на г-жа Симона Пенева от местното църковно настоятелство отправяме молба за подкрепа към всички, които биха искали и имат възможност да помогнат.

Нека с Божия помощ и общи усилия възстановим енорийския живот в с. Алеко Констатиново и прогоним запустението от светото място, защото взаимопомощта и подобни жертви са угодни Богу:

А всички вярващи бяха заедно, и всичко им беше общо; продаваха имоти и стока и разделяха ги между всички, всекиму според нуждата. И всеки ден единодушно престояваха в храма и, преломявайки по къщите хляб, хранеха се с весело и чисто сърце, като хвалеха Бога и като бяха обични на целия народ. А Господ всекидневно прибавяше към църквата такива, които се спасяваха. (Деян.2:44 – 47)

Банкова сметка на църковното настоятелство при храм „Св. Възнесение Христово“, село Алеко Константиново, Пазарджишка духовна околия:

IBAN – BG56STSA93000010199699

BIC: STSABGSF

 

Снимки: Симона Пенева

Заглавна снимка: http://www.marica.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =