Приключила кампания. Йордан Рангелов благодари на всички, които са помогнали за събирането на средства за ремонт на неговия дом.

В навечерието на Йордановден къщата, част от която обитава Йордан Рангелов, прочутата в Пловдив Къща с нимфите, се запалва вследствие на късо съединение и домът на г-н Рангелов изгаря напълно.

Вероятно мнозина православни християни са чували за човека, който постави плакат с образ и цитат на дядо Добри на прозореца на своя стар фиат. Това е именно Йордан Ранелов. (ТУК) Сред християните той е известен още със своята прекрасна православна поезия и душеполезни четива, които съставя и разпространява безплатно (вж например ТУК и ТУК). Част от енорията на храм Успение Богородично, г-н Рангелов е чест посетител и на останалите пловдивски храмове. Съвсем доскоро той живее скромно в своето жилище в приземния етаж на прочутия архитектурен паметник – Къщата с нимфите (Венецианската къща). Пожарът го оставя без дом и той временно е приет от приятели. Понастоящем живее в двора на къщата и обитава малка стаичка, по-рано негова работилничка, с размери 2.5 на 2 метра.

Благодарение на бързата реакция на пожарната, старинната къща е спасена, засегнат е само домът на Йордан. Г-н Рангелов не обвинява никого и смята, че пожарът е тръгва от неговата печка на твърдо гориво. Щателната проверка на противопожарните органи установява обаче като причина късо съединение.

В трудния момент топлата вяра в Бога укрепява г-н Рангелов, който казва, че макар къщата му да е изгоряла, това е Божие благодатно посещение. Колко хубаво би било ако имахме, както г-н Рангелов, крепкост и вяра да гледаме на бедите, които ни застигат като християни: „Защото когото Господ обича, него наказва и към него благоволи, както баща към сина си“ (Притч. 3:12; Евр. 12:6) Повече за състоянието на Йордан Рангелов  след пожара може да се открие тук.

За да може общината да подпомогне възстановяването на щетите от пожара в сградата, която е архитектурен паметник, е необходимо издирването и съгласието на всички собственици, процес, който ще продължи неопределено дълго време.

Междувременно всички възстановително работи са оставени на самият Йордан Рангелов. За съжаление средствата на г-н Рангелов са съвсем ограничени. Отделно от това, той се придвижва бавно и страда от астма и бронхит, който се изостря от студа в стаичката, в която живее. Невъзможността да отдели средства за ремонт оставят Йордан Рангелов, наред с неговите здравословни проблеми, в положението да живее за неизвестен период от време в своята тясна работилничка. Помолен от свои приятели, той се съгласи да му бъде оказана помощ – за възстановяване щетите от пожара и подобряване условията в стаичката, в която живее понастоящем.

Обръщаме се към всички, които биха желали да помогнат, могат да го сторят на следния контакт:

Банка: Сосиете Женерал Експрес Банк

Клон: 87504 Тримонциум: Отец Паисий

Адрес: Тримонциум: Отец Паисий

В полза на: Йордан Рангелов Рангелов

Сметка: BG88TTBB94004527776054


„…Тогава всичко на местото си отива,

и между хората се връща любовта –

Божественото проявление наживо,

надежда за света……….. и след това.“ 

(автор: Йордан Рангелов)

Снимки на Йордан Рангелов: в. Марица

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − eight =