Българската православна община в Щутгарт благополучно се сдоби със свой храм. Слава Богу!

Българката православна община в Щутгарт предприе стъпки към сдобиване със собствен храм и се обърна към православните християни със следния апел:

Скъпи братя и сестри,
колко би било хубаво и ние българите да имаме свой храм в Щутгарт, както нашите сънародници в други големи европейски градове като Мюнхен, Берлин, Рим, Париж или като нашите православни братя и сестри сърби, румънци, гърци, руснаци…

Храмът е туптящото сърце на всяка православна християнска общност, независимо от националната принадлежност на вярващите. Особено на големи празници често се случва да дойде някой сънародник за първи път на службите ни в сръбския или руския храм и да възкликне: „А ние българите нямаме ли си наша църква в Щутгарт?“ Други от Вас слушаме с разбиране да казват: „За съжаление не можем да идваме в съботен ден, понеже работим. Но ако службите са в неделя, тогава ще идваме с радост!“ И ето нашия милостив Господ ясно ни говори: „Искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна!“ (Ев. Йоан 16, 24). Окуражени и вдъхновени от тези думи, ние вярваме, че когато поискаме в молитва и се потрудим, всеки с каквото може, Бог няма да ни остави още дълго бездомни, без-храмни!

Скъпи братя и сестри, Бог знае и най-съкровените наши желания, чува нашите молитви и вижда нашите усилия! С голяма радост искаме да ви съобщим, че в момента нашата църковна община, с благословението и подкрепата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, преговаря интензивно с управата на католическата църква в Щутгарт за конкретно предложение за предоставяне на храм. Храмът се намира в Щутгарт на адрес: Zuckerbergstr. 11, Stuttgart-Steinhaldenfeld и не се използва от години. Това е една чудесна възможност за българската общност в Щутгарт и околностите да се сдобие със свой храм! В началото за известен пробен период храмът ще ни се предоставя под наем, с възможност в бъдеще да бъде закупен.

Братя и сестри, изправени сме пред един голям подвиг на вярата и всеки от нас е призван да стане дарител – храмоградител! Като народ, с многовековна история, нека си спомним и се вдъхновим и от нашите предци в родината, които строяха църкви, опазиха вярата, културата и идентичността си, даже в най-тежките времена на робство, богоборство и вероотстъпничество!

Всяко време има своите трудности и изпитания. Днес, ние с Вас в Щутгарт и околностите сме тези, които заедно с хиляди като нас в Германия и по света, пишем новата история на България извън нейните предели. Родината е далеч, но ние я носим в сърца си и тя живее там, където се събираме и общуваме заедно – в българското училище, в срещите по народни танци и, не на последно място, в храма! Храмът е свято място за молитва и среща с Бог. Храмът събира всички – и бедни и богати, и образовани и неуки, и болни и здрави – защото сам Бог обича всички хора!

Апелираме към всички Вас, да участвате, всеки според възможностите си, в дарителската акция „Българска църква в Щутгарт“. Нека да растем заедно! Дарете време, идеи, труд, познания, опит или финансови средства! Вашите дарения за български храм в Щутгарт може да направите на следната банкова сметка:

BULGARISCHE ORTHODOXE KIRCHE STUTTGART e.V.
IBAN: DE87 6005 0101 0002 1418 02
BIC: SOLADEST600
Verwendungszweck: „Bulgarische Kirche in Stuttgart“

За Ваша информация, в началото на всяка нова година издаваме на всички дарители документ за дарения за изтеклата година (Spendenbescheinigung), който може да бъде представен към финансовите служби и да Ви послужи за данъчно облекчение.

Свети апостол Павел говори за храма в св. Евангелие така: „Божият храм е свят; а тоя храм сте вие.“ (1.Кор. 3, 17) И сам Господ ни призовава, всеки от нас да стане храм Божии, в който Той самият да влезе и да ни даде радост, мир и любов – не само тук в нашия земен живот, но и във вечността! Амин!

Фейсбук страница на: Българска православна църква Щутгарт / Bulgarische Kirche Stuttgart

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =