Храм „Успение Богородично“ в Момина Баня – Хисаря е най-големият храм в Пловдивска духовна околия, който се намира извън града.

Построен е през 1883 г с дарения от местните хора, под духовния надзор и ръководство на поп Марко, баща на бъдещия генерал Тодор Марков. Освещаването е извършено на 11 ноември 1884 г. от Смирненския епископ Партений.

Днес храмът, който освен духовно средище е и културна ценност, е в окаяно състояние. Покривът се нуждае от спешен цялостен ремонт, изгнилото на много места 130-годишно дюшеме е частично отстранено и се нуждае от пълна замяна. Между корабите на църквата има фуги, които трябва да бъдат запълнени, стените се нуждаят от шпакловане, а стенописите, изписани от тревненски майстори, се нуждаят от реставрация. Не на последно място рискова е и 60-годишната електроинсталация и трябва да бъде подменена. Храмът се нуждае и от други по-малки ремонтни дейности.

От името на църковното настоятелство и енорията при храма, предстоятелят отец Тодор Тодоров, отправя призив за подкрепа и събиране на средства за ремонт. Всички дарители
ще бъдат вписани в летописната книга на църквата и ще получат свидетелство за дарение!

Дарителска сметка за спасение на храм- „Св. Богородица”, гр. Хисаря – ДСК, IBAN BG72STSA93000000 687688BIC STSABGSF HRAM SVETA BOGORODICA

За допълнителна информация: 0886537410 (Свещеник Тодор Тодоров)

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.