Инициативата за построяването на храма е подета през 2005 г.; повече от век и половина в Самоков не е бил строен нов храм – за последно подобно светло събитие е било отбелязано през 1857 г. – имаме благодатна възможност да помогнем.

Изглед на бъдещия храм

Първоначалната идея за построяването на храма дават покойната игуменка на Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“, майка Гавриила и сестра Теодосия. През 2005 местното духовенство и ръководителят на МБАЛ Самоков, д-р Красимира Ковачка, започват постъпки за нейното реализиране. Изборът на покровител на храма се предопределя разположението на храма в двора на болницата и от наличието на мощи на св. Великомъченик Панталеймон в Самоковския девически манастир. Светинята е била донесена преди столетия от Света Гора, за да се изпроси застъпничеството на светеца против върлуващата тогава чумна епидемия в Самоков.

Изработването на художествения и архитектурен проект на храма е съобразено с всички институции. В публикувана наскоро статия относно развитието на инициативата г-жа Красимира Ковачка изказва своите благодарности към Общинския съвет в Самоков и изразява удовлетворение от съгласуваността със Софийска света митрополия, от множеството успешни срещи по административното и финансово гарантиране на инициативата и успешната дарителска кампания.

Освещаване и първа копка

Освещаването и първата копка са извършени през 2013 г. от днешния Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, тогава Викариен епископ на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. За цялостното изграждане на храма се предвижда нуждата от около 100 000 лв. С Божия помощ и благодарение на редица дарители са събрани над 43 000 лв., което благоприятства започване изграждането на храма в неговия първи етап през месец юли на тази година. Протойерей Михаил Колев, архийерейски наместник за Самоковска духовна околия и председател на църковното настоятелство, посочва, че етапът на грубо строителство вероятно ще привърши към 1 октомври. След това дарителската кампания ще продължи да пълното довършване на храма.

С подкрепата и благослова на протойерей Михаил Колев се обръщаме към всички, които биха искали да помогнат – могат да го сторят на този контакт:

„Юробанк България“ АД

Храм „Св. Вмчк Панталеймон“

IBAN: BG84BPBI79395077748901

BIC: BPBIBGSF

Нека помним, както ни подсказва приснопаметният отец Даниил Сисоев, че във всеки храм, по време на всяка св. Литургия, се отправя прошение за ктиторите и дарителите на храма, възможност за застъпничество, благодатно отправена към всички. 

Снимки: http://vestnikpriatel.com ; https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =