Да помогнем за възстановителните и ремонтни дейности в Мулдавския манастир „Св. Петка“

Да подкрепим за възстановяването на Мулдавския манастир „Св. Петка“ край Асеновград.

Петко Хаджинеделчев от Чирпан, един от големите на благодетели на манастира през XIX в.

Към страничката на Дякония се обърна г-жа Златка Колева, общественичка трайно ангажирана с възстановяне и популяризиране на българското православно културно-историческо наследство – срв. ТУК, ТУК и ТУК. Г-жа Колева насочи вниманието ни към нуждите на Мулдавския девически манастир „Св. Петка“ край Асеновград.

Мулдавският манастир „Св. Петка“ е един от средновековните български манастири. Неговото начало е поставено през XIV в., но немного след това е изгорен от турците. Обителта обаче е възстановена и сведения за нея се откриват в османски документи от първата половина на XVI в. Впоследствие манастирът е опустошаван на няколко пъти и е възстановен за последно през 1836 г. от игумен Антим. В манастира са се съхранявали ценни ръкописи, които в миналото са били са разграбени и унищожени. До 1888 г. в обителта е имало килийно училище, а преди това в специално скривалище в нея е отсядал и Васил Левски. Тайното скривалище е запазено до днес. В двора на светата обител е погребан невръстният син на художника Иван Мърквичка. Детото, едва на 8 месеца, почива през 1883 г., докато семейството на художника е на посещение в манастира.

Старинният храм, който е на повече от 180 г., е издигнат през 1836 г. и е изографисан е през 1840 г. от тревненските зографи Кръстьо Захариев и синовете му – Петър и Георги. Камбанарията е издигната по-късно, през 1894 г., от асеновградските майстори Георги Кръстев и Кино Тодоров. Наосът на храма се самосрутва през 1946 г., остава притворът със стенописите. През 1951 г. е изграден  отново в по-малки размери. През  1973 г. манастирът е обявен за паметник на културата с национално значение.

През 2010 г. Източното крило на светата обител изгаря при пожар. Поради това в момента тече дарителска кампания и ремонтни дейности по неговото възстановяване. Игумения Юлита обаче споделя, че от спешни укрепителни дейности и ремонти се нуждаят също храма и другите две крила на манастира – Северното и Западното, както и стопанските сгради. Старата камбанария на храма в момента е наклонена и се нуждае от спешно заздравяване. Друг проблем във връзка с църковната сграда са особеностите на местните почви, които са каменисти и изливаната по време на дъжд вода не попива изцяло. Част от нея се оттича към стените на храма и постепенно руши основите им, което налага изграждането на кофраж и укрепяването им. От ремонт се нуждаят също покривите както на църквата, така и на крилата на манастира и на стопанските сгради. Ремонт изисква и оградата на манастира.

С благословията на игумения Юлита се обръщаме към всички, които биха могли да помогнат – всеки според силите си, молитвено и/или материално. Като си спомняме, че дори поднесената чаша вода не бива забравена от Господ като благодеяние в Негово име, то трябва да знаем, че дори и едно левче само да можем да отделим и да изпратим – и то ще бъде угодно Богу.

И който напои едного от тия малки само с чаша студена вода в име на ученик, истина ви казвам, няма да изгуби наградата си.“ (Мат. 10:42)

Помощ за манастира се събира единствено по посочената по-долу сметка. Игумения Юлита посочи случаи на злоупотреби, при които помощ е събирана от лица от името на манастира без благословение и чиято помощ не достига до светата обител. В момента помощ се събира единствено по посочената сметка – няма лица, които събират средства отделно и никъде не са поставяни кутии от името на манастира.

Банкова сметка: BG05STSA93000018494990

BIC на банка ДСК: STSABGSF

Тел. за контакт: 0896 086971 – игумения Юлита.

Снимки: Кирил и Златка Колеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

two + 1 =