Приключила кампания.

За 22 години духовно обгрижване и молитвен труд над две хиляди души са намерили път към вярата в Бога и укрепление за продължаване и изправяне на своя живот. Това споделя отец Йордан Карагеоргиев за православната проповед в Старозагорския затвор.

Към днешна дата затворът разполага с храм, „Свети Николай Чудотворец Мирликлийски“, и три параклиса – един в основния корпус и два в помощните пространства на затвора. Преди две години отец Йордан поставя началото на инициатива за построяване на  четвърти параклис, който да посреща след самия вход на затвора близките на лишените от свобода и да предлага място за молитвена утеха и подкрепа. Малкият храм е посветен на Пресвета Богородица.

8e70967534ff9435987de00b16e36cb2Идеята е одобрена от началника на затвора, г-н Иван Каршуков, а в строежа се включват самите затворници. Проектът за молитвения дом е дарен от архитект Веселин Беров и старозагорска фирма е обещала да направи безвъзмездно металната обшивка на покрива. Градежът е завършен и остава параклисът да бъде изографисан и осветен, за което са необходими около 5 000 лв.

С подкрепата на отец Йордан Карагеоргиев и одобрението на директора на Затвора в Стара Загора се обръщаме към всички, които биха искали да помогнат, като изрично се посочи, че помощта е за Църковното настоятелство при Затвора – Стара Загора, за довършване на параклиса:

Банка ДСК – Стара Загора

IBAN: BG84STSA93000005734285

„Господи… освети онези, които обичат благолепието на Твоя дом.“ (от Заамвонната молитва в края на Св. Литургия)

Източник на снимките и допълнителна информация

Свързана публикация:

Осветен бе параклис „Св. Богородица – Благовещение“ в Старозагорския затвор

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 6 =