Храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Книжовник, Хасковско, е в много тежко състояние и постепенно все повече се руши. Местните хора са подели кампания за неговия ремонт и възстановяване, която можем да подкрепим.

Храмът е построен приблизително преди около век. През годините е претърпял частични ремонти – смяна на дограма, поставяне на желязна врата, но към днешна дата състоянието му е тежко и се влошава все повече. Поради това местните хора да подели инициатива за ремонт на църковната сграда, подкрепена и от местната общинска власт. Кметът на с Книжоник, Иван Славилов, посочва, че плановете са първоначално да бъдe подменен куполът, след което да се пристъпи към възстановяване на фасадата, на покрива, а впоследствие и на цялата сграда. Един от инициаторите на подетото дело, Мария Танчева, споделя, че предстои да се направят изчисления за общата стойност на предстоящия мащабен ремонт. Средства се събират чрез дарителски кутии, разположени в селото, както и посредством специално открита за целта дарителска сметка на името Яни Иванов Андреев, неотдавнашен победител в предаването „Фермата“, родом от с. Книжоник, и лице на кампанията. Самият Яни Андреев представя мотивите за кампанията така: „Тази инициатива е породена от това, че храмът е в лошо състояние и ние, младите поколения, трябва да се опитаме да запазим построеното от дедите ни. И да го предадем на бъдещите поколения, за да съхраним религията, крепила ни през вековете, и да запазим нейния дом.

На първо време е предвидено средства да се събират до месец март, 2019 г.

Всички, които имат възможност да помогнат на хората от с. Книжовник могат да го сторят чред посочената сметка:

Райфайзенбанк:
IBAN:BG43RZBB91551009670746 – титуляр Яни Андреев – г-н Андреев няма право да се разпорежда със средствата без участието на църковното настоятелство.

 

 

 

 

 

 

 

 

Допълнителна информация и източник на цитата: http://www.haskovo.net/ТУК и ТУК (видео репортаж)

Към инициативата на хората от с. Книжовник ни насочи г-н Калоян Колев, който писа до страницата на Дякония и приложи материал от медиите за кампанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =