Кампанията за изграфисване на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец продължава.

Успешното поставяне на дограма изразходва почти всички събрани средства, а за да се започне изографисването на храма са необподими минимум ок. 10 000 лв. В тази сума, посочва отец Михаил Михалев, са включени наем за скеле за пет месеца, средства за материали (бои, четки и др.) и заплащане на зографите. Нека допринесем за успешния завършек на светлото начининие в подкрепа на храма и енорията на с. Блатец!

След като съобщи, че успешно са събрани средствата за дограма на храма, отец Михаил Михалев сподели, че вече е завършено и нейното поставяне! Слава Богу!

 

 

 

 

 

 

Кампанията за изографисване на храма обаче продължава – необходими са около 30 000 лв. На 20 юли отец Михаил представи инициативата пред слушателите на БНР Стара Загора (ТУК).

От есента на 2018 г. отец Михаил Михалев, който духовно обгрижва енорията при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец, общ. Сливен, подема активна кампания за ремонтни дейности и изографисване на църкована сграда, построена в далечната 1872 г.

Храмът привлича не само със своята ценност като старинен архитектурен паметник, но и със съхраняваното в него от 2016 г насам копие на чудовторната икона Пресвета Богородица Керкирска. В обръщение чрез ел. медия отец Михаил пише:

Искам да ви разкажа за един храм, съвременник на Султанския ферман за Българската Църковна независимост.

Храм ,,Свети свети Кирил и Методий“ в село Блатец е построен през 1872 година. Това се е случило буквално месеци след Султанския ферман от 27.02.1872 година, който даде на българския народ църковна независимост. Построен на доброволни начала и изографисан от майстори от Дебърската иконописна школа, храмът дълги години е средище на православната вяра и духовност. През периода 1920-1946 година тук свещеник е бил Янаки Динков Павлов, родом от село Нестори, Костурско в Егейска Македония, сегашна Гърция. След 1946-та година дълги години храмът е бил без свещеник, до 2007-та година, когато постъпвам аз.

Приемам тази мисия – изографисването на храма, а и по-нататъшните благоустройствени дейности по храма, като лична мисия!

Като първа стъпка към изографисването, църковното настоятелство към храма трябва да подмени сегашната дограма. Тя е от винкел и пропуска доста влага, като това прави голям конденз в храма, който ще повлияе и на бъдещите стенописи. Офертата за дограмата, която е най-ниска за нас, е около 6500 лева, като по-голямата част от нея е събрана. Остават още само 3000 лева или около 1500 €, като парите ни трябват до края на месец юни, за да може да я монтират.

Подмяната на дограмата е първа стъпка към изографисването на храма!

Необходими са и средства за наем на скеле, който възлиза на близо 3 000 лева за период от пет месеца (от май до октомври). Трябва да закупим и консумативи като бои, четки, грундове и други материали на зоиграфите, които ще изографисват храма. Останалите средства ще са за възнаграждение на зографите. Зографите са специалисти от НХГ ,,Димитър Добрович“ в град Сливен и преподаватели във Велико-Търновския Университет.

Искам храмът да блесне като Божий Дом! Да създам и подредя неделно училище, където децата на селото ще се научат на Вяра, Надежда и Любов. Вяра към Бога, Надежда към по-доброто и Любов… Не само към Бог, но и към ближния! Парите ни трябват най-късно до месец април 2020 година! Средствата ще ни помогнат много!

Надяваме се с вашата помощ и милосърдие да успеем да съхраним Неговия Дом!

Отец Михаил изразява благодарност към всички, които до момента да откликнали както и на община Сливен, каято също подкрепи инициативата, и отбравя молба за досъбирането на недостигащите средства. Всички, които биха желали да помогнат могат да го сторят чрез следната банкова сметка:

Банковата сметка на Храма е в Уникредит Булбанк
BIC UNCRBGSF
IBAN BG89UNCR70001523356502.

Средства чрез DMS (DMS BLATEC на номер 17 777) или PayPal в полза на храма да бъдат дарени ОТТУК.

Страничка на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ село Блатец във Фейсбук.

 

 

 

 

 

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!  Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.

Свързани публикации:

Да възстановим заедно стенописите на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Да подкрепим DMS кампанията за храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =