Да подкрепим ремонта и възстановяването на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

От есента на 2018 г. отец Михаил Михалев, който духовно обгрижва енорията при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец, общ. Сливен, подема активна кампания за ремонтни дейности и изографисване на църкована сграда, построена в далечната 1872 г.

Храмът привлича не само със своята ценност като старинен архитектурен паметник, но и със съхраняваното в него от 2016 г насам копие на чудовторната икона Пресвета Богородица Керкирска. В обръщение чрез ел. медия отец Михаил пише:

Искам да ви разкажа за един храм, съвременник на Султанския ферман за Българската Църковна независимост.

Храм ,,Свети свети Кирил и Методий“ в село Блатец е построен през 1872 година. Това се е случило буквално месеци след Султанския ферман от 27.02.1872 година, който даде на българския народ църковна независимост. Построен на доброволни начала и изографисан от майстори от Дебърската иконописна школа, храмът дълги години е средище на православната вяра и духовност. През периода 1920-1946 година тук свещеник е бил Янаки Динков Павлов, родом от село Нестори, Костурско в Егейска Македония, сегашна Гърция. След 1946-та година дълги години храмът е бил без свещеник, до 2007-та година, когато постъпвам аз.

Приемам тази мисия – изографисването на храма, а и по-нататъшните благоустройствени дейности по храма, като лична мисия!

Като първа стъпка към изографисването, църковното настоятелство към храма трябва да подмени сегашната дограма. Тя е от винкел и пропуска доста влага, като това прави голям конденз в храма, който ще повлияе и на бъдещите стенописи. Офертата за дограмата, която е най-ниска за нас, е около 6500 лева, като по-голямата част от нея е събрана. Остават още само 3000 лева или около 1500 €, като парите ни трябват до края на месец юни, за да може да я монтират.

Подмяната на дограмата е първа стъпка към изографисването на храма!

Необходими са и средства за наем на скеле, който възлиза на близо 3 000 лева за период от пет месеца (от май до октомври). Трябва да закупим и консумативи като бои, четки, грундове и други материали на зоиграфите, които ще изографисват храма. Останалите средства ще са за възнаграждение на зографите. Зографите са специалисти от НХГ ,,Димитър Добрович“ в град Сливен и преподаватели във Велико-Търновския Университет.

Искам храмът да блесне като Божий Дом! Да създам и подредя неделно училище, където децата на селото ще се научат на Вяра, Надежда и Любов. Вяра към Бога, Надежда към по-доброто и Любов… Не само към Бог, но и към ближния! Парите ни трябват най-късно до месец април 2020 година! Средствата ще ни помогнат много!

Надяваме се с вашата помощ и милосърдие да успеем да съхраним Неговия Дом!

Отец Михаил изразява благодарност към всички, които до момента да откликнали както и на община Сливен, каято също подкрепи инициативата, и отбравя молба за досъбирането на недостигащите средства. Всички, които биха желали да помогнат могат да го сторят чрез следната банкова сметка:

Банковата сметка на Храма е в Уникредит Булбанк
BIC UNCRBGSF
IBAN BG89UNCR70001523356502.

Средства чрез DMS (DMS BLATEC на номер 17 777) или PayPal в полза на храма да бъдат дарени ОТТУК.

Страничка на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ село Блатец във Фейсбук.

 

 

 

 

 

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!  Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.

Свързани публикации:

Да възстановим заедно стенописите на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Да подкрепим DMS кампанията за храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + nine =