Продължава стремежът на хората от с. Алеко Константиново енорията им отново да се сдобие с действащ храм – нека им помогнем според силите си:

Преди приблизително година с подкрепата на църковното настоятелство на храм „Св. Възнесение Христово“ в с. Алеко Константиново, Пазарджишко, отправихме апел подкрепа за местната енория, която се бори да поправи тежкото положение на църковната си сграда. Храмът, който е на повече от 140 г., днес е без покрив. За да бъдат спасени, църковната утвар и иконите са изнесени, но стенописите за загубени. Събитията се развиват след 2012 г., когато започва належащ ремонт на покрива, който, поради недостиг на средства, все още не е завършен – приключен е ремонтът само на камбанарията. Тези обстоятелства принуждават хората да посещават храмовете от близките села, а опелата да бъдат извършвани по домовете.

Отец Иван Зяпков, предстоятел на църковното настоятелство, споделя, че за да започнат наново ремотните дейности е необходимо да бъдат събрани поне 10 000 лв., за да се стигне до етап, в който съграденото да не бъде лесно загубено при евентуално повторно спиране на работата. Г-жа Симона Пенева допълва, че събирането на средства се движи бавно и към момента, благодарение на всички, които са отделили средства, са налични около 2000 лв.

От името на църковното настоятелство на храма и хората от местната енория, обръщаме се към всички, които биха могли да помогнат, според силите си:

Банкова сметка на църковното настоятелство при храм „Св. Възнесение Христово“, село Алеко Константиново, Пазарджишка духовна околия:

IBAN – BG56STSA93000010199699

BIC: STSABGSF

Снимки: Симона Пенева

Заглавна снимка: http://curkva-aleko-konstantinovo.blogspot.com/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 11 =