КАМПАНИЯТА Е ПРИКЛЮЧЕНА, НЕОБХОДИМАТА СУМА Е СЪБРАНА. СЛАВА БОГУ! БЛАГОДАРИМ!

„Преписа се тази книга в мястото наречено Баница в „Св. Никола“ от мен, грешния раб Христов и на майка Му Богородица поп Йоан“ (Из Приписката към Банишкото евангелие от края на XIII в.).

Енорийското настоятелство на храм „Св. Възнесение Господне“ с. Баница, община Враца, начело с отец Кирил Велинов, е подело инициатива за възстановяване на вековен оброк в чест на Св. Николай Мирликийски. Старата традиция е свързана с манастира, посветен на Св. Николай в близката местност Милин Камък, който е бил метох на Хилендарския Атонски манастир. Тук през XIII в. поп Йоан преписва прочутото Банишко евангелие – изключителен запазен до днес среднобългарски паметник.

Според запазеното предание всяка година в деня, който е посветена на Св. Николай Мирликийски (6 декември) местните хора са отбелязвали празника с тържествена Св. Литургия, водосвет, панагия и празнична трапеза. С подкрепата на община Враца през тази година се очаква да бъде осигурен фасул, който да бъде сготвен за празника, поръчани са риба, хлебчета и вино, които ще бъдат част от осветената трапеза. На празника ще присъстват общественици, пенсионерски клуб „Милин Камък“, ученици,  дейци от читалище „Светлина“, спортистите от ФК „Баница“ и други гости. От храмовото настоятелство са осигурили по-голямата част от необходимите за целта средства. Сумата, който не достига възлиза на ок. 460 лв.

Отец Кирил и настоятелството на храм „Св. Възнесение“, с. Баница, се обръщат към всички, които биха могли да помогнат за събирането на необходимите средства. Всички, които биха могли да се отзоват, могат да го сторят на следните контакти:

Тел.: 0877 994 406 (свещ. Кирил Велинов);

За помощ чрез Еконт – до отец Кирил Велинов, храм „Св. Възнесение“, с. Баница; офис на Еконт: Враца, Еконт Автогара, ул. Васил Кънчов №76

Възобновяването на празничната традиция в чест на Св. Николай не е единствената инициатива на православните християни от селата Баница и Оходен. Отец Кирил Велинов се стреми да допринася за часовете по „Религия-Православие“ в училището в с. Баница и във Враца с каквото може, спомагайки за запознаването на децата с красотата на православната вяра. Възобновяването на тържествения оброк в чест на Св. Николай е нова стъпка в посока на сплотяване на местното население и утвърждаване на спасителните православни традиции.

КАМПАНИЯТА Е ПРИКЛЮЧЕНА, НЕОБХОДИМАТА СУМА Е СЪБРАНА. СЛАВА БОГУ! БЛАГОДАРИМ!

Свързани публикации:

Детски Библии и православна книжнина бяха дарени на хората от с. Оходен, Врачанско

 

 

 

 

2 Comments

  • Павлина Петрова каза:

    Искам да уточня следното: часовете по „Религия-Православие“ в училището в с Баница се води от педагогически специалист от училището. Преди да пишете, проверете.

    • Дякония.БГ каза:

      Здравейте, пишете си с Георги Канев, явно е станало недоразумение. Не съм разбрал правилно отец Кирил, с когото разговарях след като прочетох Вашия коментар. Текстът преди публикуването бе изпратен на отец Кирил, но той, пътувайки, не е обърнал внимание на написаното от мен. Отец Кирил сподели, че развива дейност в сътрудничество с училището, беседва с учениците, запознал ги е със стихотворения във връзка с предстоящите празници и др. Грешката е моя и е коригирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 6 =