Да подпомогнем започналото възраждане на енорийския живот в с. Расник:

Към община Перник се числи старинното село Расник, регистрирано по турски документи за първи път през далечния XVI в. Преданията обаче поставят появата на селото в началото на XIV в., а построяването на сегашния храм през 1460 г. През Възрожденския период църквата е разширена, но впоследствие, през годините на атеизъм, богослуженията са преустановени.

Нещата се променят през 2009 г. С усилията и пожертвованията на местните няколкостотин жители, на частни дарители и с помощ от Дирекция „Вероизповедания“ храмът е обновен и осветен на 9 март. Особено много спомага йеромонах Никодим от близкия Дивотински манастир „Св. Троица“.

За свещенодействие в храма е изпратен отец Петър Василев. С неговата благословия са подети инициативи за допълнително ремонтиране на старинната църква. С особена спешност усилията насочени към на пода на храма, който се наводнява периодично и чието дюшеме е за замяна – информация за кампанията може да се почерпи оттук.

Особено много допринасят различни дарители –  слава Богу! За пода има събрани средства, налични са и дарени плочки, и доброволци, които да извършат работата – ремонтът е на финална права. По същият начин – чрез дарители – е освежен иконостасът в храма. Остра нужда от реставрация  имат обаче стенописите.  За да поддържа енорийският живот в селото храм „Св. Николай Мирликийски“ издържа своя интернет страница, която също се нуждае от ежегодно обезпечаване. Ролята на страницата е особено актуална сега, когато поради увеличени ангажименти отец Петър има възможност да служи в с. Расник само на големи празници. Съвсем доскоро, до месец март 2017 г., когато в храма е имало богослужение поне два пъти в месеца, отец Петър е подготвял обща „трапеза на любовта“. На тези трапези, след св. Литургия, се е получавала телесна и душевна подкрепа, и енориашите са имали възможност да споделят със своя свещеник своите духовни нужди и впечатления. Отец Петър се надява винаги да бъде в състояние да поддържа тази традиция поне на големите празници.

Всеки, който би искал да подкрепи издръжката и продължаването на ремонтно-възстановителните дейности в храма може да го стори на следната сметка:

Банкова сметка към Банка ДСК – ЕАД

Православен храм “Св.Николай Мирликийски Чудотворец” село Расник

IBAN : BG74STSA93000020491269

BIC : STSABGSF

Титуляр на сметката:

Петър Иванов Василев ( енорийски свещеник в село Расник )

Електронна поща: sve6tenika1983@abv.bg

 

ВАЖНО: в основанието трябва да напишете „Дарение“ и задължително да уточните желаното направление, където да се разпределят средствата:

– Ремонт на подовата настилка

– Реставрация на стенописите и иконостаса и други

– За поддръжка на сайта

 

Интернет страница: https://svnikolai-rasnik.com/

Фейсбук: https://www.facebook.com/Enoriq/

Снимки: svnikolai-rasnik.com ;  http://svetimesta.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − seven =