Като част от кампанията „Деца рисуват за деца“ на Св. Синод на БПЦ-БП, днес бяха дарени консумативи за Клиниката по детска онкохематология към болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“, закупени със средства, събрани от две благотворителни изложби през 2018 г., на които бяха разпродавани най-добрите рисунки от Национален конкурс „Възкресение Христово“.

Дарението е на стойност близо 5400 лв., като основна част от него са ланцети за безболезнено взимане на кръв за изследвания на децата с онкохематологични заболявания, лекувани в клиниката.

С представителите на Културно-просветния отдел проф. Д. Константинов с удовлетворение сподели че от 2000 година насам Клиниката по детска онкохематология към болница „ИСУЛ – Царица Йоанна“ постепено достига европейските стандарти на лечение на онкохематологичните заболявания при децата. Нещо повече, в последните няколко години в клиниката е утвърдена успеваемост в излекуването на 80-процента от общия брой на постъпилите за лечение деца. Това е резултат, който в общоевропейски план към момента се счита за възможно най-добро постижение. Ръководителят на клиниката подчерта, че с днес дарените от Св. Синод медицински средства за лечение децата ще бъдат изключително облекчени и утешени, защото болката, свързана с ежедневните изследвания на състояието им, ще бъде сведена до минимум.

Ловчанският митрополит Гавриил отбеляза, че тази милост, която ще бъде сторена на лекуващите се деца, дължим на другите деца в кампанията – участниците и лауреатите на синодалния конкурс „Възкресение Христово“, които даряват своето творчество и с него подкрепят своите страдащи връстници.

„Деца рисуват за деца“ е инциатива на Св. Синод и естествено продължение на конкурса за детско творчество, организиран от КПО при Св. Синод. В предишното издание на кампанията бяха събрани близо 15 000 лв., с които беше закупена апаратура за клиниката (инфозумантни помпи и пациентни монитори).

През 2019 г. предстои да бъде проведена за трета година благотворителната инициатива, за която своевременно ще бъде публикувана информация.

Текст: Пенка Христова и Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

 

 

 

 

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

За втори път се открива благотворителната изложба „Деца рисуват за деца“

Да подкрепим благотворителната изложба на Св. Синод от кампанията „Деца рисуват за деца“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =