В съботния ден (12 октомври) Седмицата на православната култура в София ни предлага три събития: концерт с църковни песнопения на квартет „Херувим“ и прожекция на документалния образователен филм за Църковната музика „Песен и молитва“ (14 ч.), представяне на дебютния, но отличен и номиниран за редица награди сборник с разкази „Техническа проверка“ на Ангел Иванов (18:30 ч.) и прожекция на документалния филм за монасите от българския Зографски манастир на Атон – „Градината на Пресвета Богородица“ (20 ч.).

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Първата част от съботния ден по време на Седмицата на православната култура ще бъде посветена на красотата на православната музика.

Екипът на издателство „Омофор“ ви кани на концерт с църковни песнопения на квартет „Херувим“ и прожекция на документалния филм „Песен и молитва“.

Квартет „Херувим“ е плод на преклонението на четирима млади музиканти пред величието на многогласието в църковната музика и нейното дълбоко послание.

„Песен и молитва“ (2014, 64‘) е образователен документален филм за църковната музика и светата Литургия. Филмът е насочен най-вече към младото поколение зрители, за да го поведе по мистичния път на православната вяра и богослужението на Църквата. Как православното песнопение е свързано с тайнството на общението между човека и Бога? По какъв начин църковната музика се е променяла през вековете и дали ще се променя в бъдеще? Това са част от въпросите, на които екипът на филма търси отговор. Режисьор е Слави Георгиев, а участници във филма са православни духовници, специалисти в областта на църковната музика, богослови, семинаристи и др.

Филмът е осъществен по проект на фондация „Покров Богородичен“.

Вход: свободен.
Къде: Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37)
Кога: 12 октомври (събота), 14 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации:

Седмицата на православната култура ни кани да се запознаем със сборника на Ангел Иванов „Техническа проверка“

Документален филм за монасите от българския манастир на Атон ще бъде прожектиран за Седмицата на православната култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 16 =