На 30 септември жителите на с. Баница, Врачанско отпразнуваха дипломирането на своя свещеник и духовен пастир, отец Кирил Велинов, с бакалавърска степен по специалност „Теология и социални дейност“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Хората в селото празнуваха, защото имат храм, свещеник и училище – радост, която ок. 90% от българските села не могат да изпитат – разказва zovnews.com/. От тази есен отец Кирил започва да води и предмета „Религия-Православие“ за децата от селото в училище „Христо Ботев“.

Празненството започна със отслужване на тържествена Св. Литургия в храм Св. Възнесение с участието на църковен хор и извършване на водосвет за здраве и благопреуспяване. След това отец Кирил посрещна своите гости в залата на местното читалище. Присъстваха жители на с. Оходен, също обгрижвано духовно от отец Кирил, свещеници, богослови, служители от АЕЦ, общински съветници, иконописци, местни жители. Отправени бяха пожелания за преуспяване на хората на с. Баница в православната вяра и за запазване и съхраняване на местното училище, в което учи и едно от децата на отец Кирил – шестокласникът Божидар.

Празненството продължи с празнична трапеза, подаръци, сред които и свещенически одежди, и хоро.

Заглавна снимка: храм „Свето Възнесение“, с. Баница: https://www.sabori.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 10 =