Празнуваният днес /11.11.2017г./ св. мъченик Мина е небесен покровител на Средното училище Никола Вапцаров в с. Дреновец, общ. Ружинци. По този повод училищното ръководство начело с директора г-жа Дора Борисова, с подкрепата на кмета на община Ружинци г-н Александър Александров организираха съвместно с Видинска св. митрополия духовно отбелязване на празника с извършването на молебен-водосвет.

Богослужебното последование в прослава на светеца и за благослов на учителстващите, и учащите се отслужи Негово Високопреподобие Архимандрит Антим – протосингел на Видинска св. митрополия.

В своето обръщение към учителите Архимандрит Антим каза: “Училището се превръща в храм на културата и духовността когато християнските добродетели на вярата, търпението, смирението и любовта, показани в мъченическия подвиг на св. Мина, започнат да стават основа във възпитанието на подрастващата младеж… Нека образованието и духовността да си подадат ръка, за да се създаде нов по-ефективен модел на образователния процес. Защото, сега училищните дворове са арена на знанието, но в същото време и на детската агресия, както ни се съобщава вече все по-често…”.

            Училищното ръководство отправи настоятелно искане към представителя на Видинска митрополия да се провеждат срещи между учениците и духовници на епархийската Църква. Това ще  запознае школниците със спасителните истини и ценностите на православната ни християнска вяра, а от там формиране и на правилен житейски мироглед у младите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =