Все повече училища от Благоевград включват в програмата си изучаването като сводно избираем предмет „Религия – християнство”. Проектът се реализира съвместно от община Благоевград и Неврокопската епархия. Началото му е поставено през учебната 2016-2017 година.

В седем училища в Благоевград миналата учебна година за първи път са започнали да изучават свободно избираемият предмет „Религия- християнство”. Сформирани са 24 групи от деца в началния курс, които са проявили интерес към религиозното образование.
Симона Митова, началник на отдел „Образование” в община Благоевград:
“Всяко училище само преценява дали да бъде предложено на родителите. Предварително има проведени родителски срещи, на които родителите са запознати със сиповете, които ще се провеждат през учебната година. Попълват се заявления от родителите.”
Парите за заплатите на тримата учители, които преподават религия в благоевградските училища са са осигурени от Община Благоевград. А учебните помагала, които са одобрени от Министерството на образованието са предоставени безвъзмездно от Неврокопската митрополия.
Мирела Кючукова, православен информационен център в Благоевград:
„От една страна се цели децата да получат знания или така наречената православна култура, знания за българските светци. Голяма част от темите са свързани с „не лъжи“, „не кради“, десетте Божи заповеди. Свързани са така с различни ситуации, в които детето може да попадне, самото то трябва да се научи да разграничава добро зло.“
Мирела Кючукова допълва, че самите деца които изучават религия, наричат заниманията “час по добро”. Убедена е, че този предмет е много важен за тях, защото православната вяра ги учи на добродетели.
Източник: БНТ

Източник: http://pic-blg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 14 =