Врачанският митрополит Григорий днес изпрати своя архипастирския благослов за началото на учебната година до всички учители и ученици:

Скъпи учители, ученици и родители, възлюбени чеда на Църквата Христова, които живеете и се трудите в пределите на богохранимата Врачанска епархия,

В първия ден от Новата учебна година се обръщам към всички вас с архипастирско благословение и най-искрени пожелания за крепко здраве, сили и мъдрост, които са предпоставка за нейното успешно и ползотворно протичане.

Св. Православна църква, вярна на своята вековна традиция, винаги е ценила високо и е поощрявала образователното дело, благославяйки с любов всяка инициатива, насочена към повишаване на равнището на просветата сред поверения ѝ от Бога народ. Такава тя остава и до днес, радвайки се на всеки успех на родното образование и просвета и благославяйки с особено молитвено усърдие както всички обучаващи, така и всички обучавани.

Нека Христовата светлина да живее в сърцата на всички ученици и да ги направи плодородна земя, в която семената на преподаваните от учителите знания да дадат прекрасни плодове!

Нека с много вяра, надежда и любов да отправим поглед към Бога и да Го помолим със Светлината на Истината и Мъдростта да освети пътя на нашия живот!

На добър час и нека Божията благодат и молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица, на св. Софроний Врачански и всички Божии светци бъдат с вас и с вашите семейства и през тази учебна година!

Честито и благословено ново начало!„.

Врачанският митрополит лично ще присъства на откриването на новата учебна година в няколко училища във Враца.

Тази година първият учебен ден се пада на 17 септември (понеделник), понеже традиционният първи ден зад училищните чинове, 15 септември, се падаше в събота. По този повод още на 14 септември, след богослуженията по случай големият празник Въздвижение на Св. Кръст Господен, Врачанският митрополит Григорий отслужи тържествен молебен за успешна нова учебна година. Светлото събитие се състоя в храм „Св. св. Константин и Елена“ в присъствието на много ученици, учители и директори от всички врачански училища, както и кметът на града Калин Каменов, заместник кметът по образованието Петя Долапчиева, областният управител Малина Николова и началникът на Регионалното управление по образованието Галина Евденова.

Източници: https://dariknews.bg/ https://www.verouchenie.com/

Заглавна снимка: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =