На 22 май, в навечерието на 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий и на тяхното дело, пред катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, се проведе детско тържество.

Детското събитие бе и по повод отбелязването на паметта на Видинския митрополит Кирил, който на 21 май блажено се е упокоил, и който е основател, за официалното почитане на празника на светите братя във Видин.

Празникът, който събра на едно детските градини на Видин, бе организиран от Видинска света митрополия и Сдружение „Активно общество“, с подкрепата на Община Видин.

Преди празничната програма, с поздрав и приветствие към директори, учители, родители и децата, се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Той благодари на представителите на детските градини, за това, че се отзоваха на празника и изтъквайки заслугите на светите братя пред децата, ги подтикна да имат силна вяра, надежда и любов. Да бъдат добри християни и достойни чеда на Майка България.

След празничния концерт, децата получиха подаръци и бяха нагостени с торта, бонбони и сокчета.

За децата бе подготвено и специално място, където всяко дете можеше да изяви своя талант в рисуването.

Идеята за празника е, той да се превърне в традиционен и всяка година на 21 май, да събира децата от детските градини пред катедралния храм, за да бъдат близо до храма, Църквата, духовния живот и да помнят и подражават на своите отци и народни будители, какъвто несъмнено е Видинският митрополит Кирил – блаженият дарител.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2q8VAZu

Източник: http://vidinskamitropoliya.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =