На 1 октомври, Покров Богородичен, в столичния храм „Рождество Христово“ бе поставено началото на една необичайна инициатива – детска музикална работилница по източно пеене.

Могат ли малките деца да усвоят тайните на източното църковно пеене? Това е напълно възможно – убедени са ръководителите на детската школа Роси Пенева и Никола Антонов. В това вярват и родителите на близо 20-те деца, събрали се в енорийския център на храма след св. литургия в неделния ден. Отец Симеон Змейков отслужи водосвет за началото на детската школа и пожела на малките певци св. Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец, чиято памет Църквата празнува в този ден, да бдят над тях и да ги ръководят.

Ръководителката на детската група Роси Пенева споделя: „Днес беше ред на малките песнопойци да открият чудния свят на източното музикално богатство. Те разбраха, че с една чертичка мелодията се вдига с една степен нагоре, а „котешката опашка“ ни оставя на същия тон; че ни-па-ву е нещо като до-ре-ми, но не съвсем и започнаха разучаването на тропара за храмовия си празник“.

Ние също се присъединяваме към техните ръководители и им желаем успех, упорство и вдъхновение в нелеката им мисия!

В храм „Рождество Христово“ вече започна работа Музикалната работилница за възрастни, чиито занятия се провеждат два пъти седмично, във вторник и четвъртък, за начинаещи и напреднали. В школата вече са се записали 60 души от различни възрасти. Повече за атмосферата и начина на работа в курса, учебните материали и уроците досега, може да научите тук.

Източник: https://dveri.bg/

Репортаж и заглавна снимка: http://m.btvnovinite.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 11 =