Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови омбудсмана на Република България Мая Манолова и кампанията ѝ „Не хаби – дари“, насочена срещу глада и пилеенето на храни. Патриарх Неофит прие г-жа Манолова в Патриаршеския дом по нейна молба.

„Нека помним, че никой не е по-голям от хляба“, обърна се Светейшият патриарх към г-жа Манолова и допълни: „Бъдете благословена и днес, и утре, и завинаги, заради това, с което сте се захванали да правите, защото то е добро за хората!”

Патриарх Неофит направи препратка към евангелския разказ за петте хляба и двете риби, с които Иисус Христос нахрани 5 000 души. „И след като се наситиха, рече на учениците Си: съберете останалите къшеи, за да се не изгуби нищо. И от петте ечемични хляба събраха и напълниха дванайсет коша къшеи, останали на тия, които ядоха.“ (Йоан 6:12-13), цитира той евангелския разказ.

Инициативата „Не хаби – дари” стартира от Великден 2016 г. и има за цел борбата с глада чрез използването на оставащата излишна храна, храни с лош търговски вид и изтичащ срок на годност.

По думите на г-жа Манолова около 670 000 тона храни се унищожават у нас, като 70% от изхвърлената храна е от домакинствата и вместо да се изхвърля, би трябвало да се дарява за бедните. Тя предложи на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска св. митрополия да подпомогне раздаването на храна около определени централни храмове в София, като увери, че „всичко ще бъде съобразено с хранителната банка, както и с десетки фирми, които ще помогнат”.

В отговор Негово Светейшество пое ангажимент Българската православна църква в лицето на Софийска св. митрополия да се включи в инициативата на омбудсмана през настъпващата 2017 г., тъй като, по думите му, тя е напълно в духа на християнските ценности. В хода на разговора Негово Светейшество сподели и опита на митрополията в тази дейност като разказа за двете кухни за социално слаби в жк „Дървеница“ и кв. „Дружба“ и сподели проблемите, съпътстващи тези добри инициативи.

Патриарх Неофит получи от омбудсмана почетния приз на институцията „Добро сърце“, с който се отличават личности и организации за добри дела.

„В днешните трудни и тежки времена на разединение и размирици, Вие повече от всеки един заслужавате този приз. За мен е чест институцията на омбудсмана да има във Ваше лице истински съмишленик. Нека Бог Ви даде сили и търпение да ни водите по правилния път на доброто, защото Българската православна църква е опора за съхраняване на истинското родолюбие и патриотизъм, на българския национален дух, култура и традиции“, каза омбудсманът Мая Манолова.

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − fifteen =