Хамбург, където живеят около 10 хиляди българи, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Българската православна енория „Св. св. Кирил и Методий“ ще приеме за стопанисване Великденската църква (Osterkirche) в града.

На радостното събитие под патронажа на генералния
консул на България проф. д-р Герд-Винанд Имайер, верен съратник и поддръжник на
православната община, ще присъстват гости и приятели от Евангелската и
Католическата църква, от градската управа, както и от редица социални и
културни дружества.

Това дългоочаквано събитие има емоционална предистория. Началото е поставено преди около петнайсетина години с енергията и силата на няколко души за основаването на православна община, в която богослужението да се извършва предимно на български език. Скоро след това – от 2007-а година – в новосъздадената енория започва да се отслужва постоянно света Литургия. От началото и досега хора от различни националности посещават неделните служби: българи, холандци, хървати, грузинци, гърци, немци, румънци, руснаци, сърби. В неделя в църквата идват семейства и техните деца, студенти, работещи. Църквата постепенно се превръща в средище за българи и чужденци, търсещи топъл прием, съвет или утеха. От 2009-а година невръстната енория намира своя също така млад свещеник – отец Кръстин Апостолов, който тогава е на 26 години.

През първите десет години от съществуването си енорията е приютявана в храмове на Евангелската църква. През 2012-а година, с благословението на Негово Високопреосвещенство Антоний – тогавашния викариен епископ и настоящ Западно-и и Средноевропейски митрополит, новоизбраното настоятелство създава дарителска акция „Една нова църква за Хамбург“ с цел намирането на радетели и събиране на средства за идеята за трайно устройване на енорията в собствен храм – било чрез покупка, строеж или постоянен наем. В това време общината организира или подкрепя редица инициативи, с които условията в Хамбург стават известни отвъд границите на града, че дори и в България. Енорийският живот се разраства благодарение и на дарителската подкрепа на все по-голям кръг вярващи и приятели на общината. През 2017-а година Евангелската църква се обръща към църковното настоятелство с предложение за ползване на Великденската църква (Osterkirche) срещу поддръжка. До края на 2018-а настоятелството заедно с партньорите му от Евангелската църква подготвя договор за преотстъпване на сградата за постоянно ползване.

Така православието в Хамбург създава още един пристан на вярата, в който търсещите ще могат да намерят утеха, опора и съратници по пътя на Спасителя.

Отец Кръстин Апостолов, енорийският свещеник:Моята енория е моето семейство, моят път към Бога, най-близкото местенце в близост до Рая. Въплъщение на евангелието, цялата църква в лицето на близки и ближни и там помежду им Лицето на Христос. Моята енория е борбата със себе си в себе си, с помощта на ангелите в човешки вид, пратени от Бога, за да бъдем заедно. Моята енория е моята църква, живото Евангелие, въплътено в подвига на ближния, който ме смирява. Моята енория е Боговъплъщението в чудото на Благодарността.

Христо Беров, епархийски съветник към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква: Българската православна църква в Хамбург е жива, изпълнена с много млади и добре интегрирани европейци, които се стремят към корените на християнската вяра и по този начин допринасят за обогатяването на хамбургското общество. „Вярата е мъртва без дела“, казва апостолът (Яков 2:26). Вярата има нещо общо с карането на велосипед: спре ли, човек пада от колелото. С Божията помощ нашата църква в Хамбург продължава да кара усърдно напред. Приятно пътуване!

Герд-Винанд Имайер, почетен консул на Република България в Хамбург: За мен развитието на Българската православна църква в Хамбург е израз на сполучила и успешна интеграция. Защото значителна част от мигрантите имат добро, често университетско образование.

Пастор Анете Раймерс-Авенариус, управител на АСК Хамбург и отговорник по икуменическите въпроси към Църквата на Севера: Работната група на християнските църкви (Die Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen [АСК]) в Хамбург се радва заедно с Българската православна община, че в бъдеще ще използва Великденската църква на Якобипарк в Хамбург-Ейлбек за нейн църковен център. Поздравявам ви за новия храм и желая Божието благословение да е винаги с общината, както и добро икуменическо сътрудничество. Колко хубаво е, че добрите отношения на доверие между нашите членове правят това възможно.

Корина Шмидт, духовен водач на икуменическия форум HafenCity, Хамбург:Сърдечно поздравявам Българската православна община за собствения й храм. Чудесно е, че тази общност, която е толкова активна, сега има свое място за духовния си живот, музиката си и общността на млади и стари. В икуменическо отношение гледам към по-нататъшното развитие на Българската православна църква в Хамбург, която със сигурност е вдъхновена от новия си дом.“

Слава Янкова и Мария Щурм, инициатори и настоятели от първите дни на Хамбургската община:В лето Господне 2003 – то Бог реши да Си съгради Православен дом в Хамбург. Мнозина българи бидоха за делото призвани, но само две баби избрани, защото с радост приеха Божия кодекс за служение, според който да си Божий съработник е непрестижно, тъй като всичката Слава е за Господа. Благословен да Си Господи!

д-р Христо Карабаджаков

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Страничка на българската църковна община в Хамбург: http://www.bulgarische-kirche.de/

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − eight =