На 14 октомври – Петковден, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний оглави празничната св. Литургия за храмовия празник на  българската църковна община „Св. Петка“ в немския град Манхайм. По време на богослужението той ръкоположи за свещеник дякон Васил Бечевски, който ще бъде назначен за енорийски свещеник в тази църковна община.

Дякон Васил Бечевски живее от дълги години в гр. Манхайм и е активен член на енорията. Църковното настоятелство вижда в него желание ипотенциал за свещеническо служение и го подкрепя в усилията му. Той завършва богословие в Шуменския университет и през юни тази година, по време на Епархийския събор в гр. Берлин, беше ръкоположен за дякон от митрополит Антоний. От църковното настоятелство са категорични, че излъчването на кандидат за свещеник от членовете на енорията е знак за жива църковна общност. Те се молят Бог да укрепи новия иерей в предстоящото му мисионерско служение сред своите сънародници  макар и далече от родината.

Българската църковна община в Манхайм дълго време се обгрижваше от свещеноиконом Недялко Калинов от БПЦО „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. През последните години богослуженията там извършва  протоиерей Милчо Маринов от БПЦО „Свети цар Борис Покръстител“ в гр. Франкфурт.

Източник: http://bulchurch.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + ten =