Още на 26 април на страницата на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е публикувано становището на Неврокопска света митрополия относно фестивала „Здравей Здраве“ в Благоевград с дати за провеждане 28 и 29 април. Трябва да се посочи, че това не е първият случай през последните месеци, в който се алармира за проникването на източни религиозни и окултни практики, насочени особено към детска и младежка аудитория, и прикрити зад здравни или спортни мероприятия:

С настоящото искаме да обърнем вниманието ви към т.нар. „фестивал” на здравето под името „Здравей Здраве”, който ще се проведе на 28 и 29 април в Благоевград. Разлепени са плакати в институции, учебни заведения, училища, университети, медицински заведения и търговски обекти. В тях се пропагандира „здравословен начин” на живот и „полезни лекции и практики”. Мероприятието предвижда провеждането на изложение на природни продукти, което би предизвикало по-широк обществен интерес, но същевременно се предлагат и поредица съпътстващи лекции с особен характер.

Прави впечатление, че организаторите на семинара публикуват в интернет пространството редица материали, които имат подвеждащ характер по отношение на религиозното си съдържание, наподобявайки християнското учение, но с подменено или променено съдържание. На няколко места те изопачават учението на Православната църква, използвайки християнски понятия с цел привличане на хора към мероприятието и организациите им. Например по повод на Празника на празниците на Православната ни Църква- св.Възкресение Христово, говорят за възкресение, но без Христос. Предлагат някакъв пост, който няма нищо общо с традициония пост на Православната църква, препоръчват мантри, уж свързани с Христос и други обезпокоителни внушения.

Имаме основание да считаме, че става въпрос за част от една масова през последните години кампания, проповядваща различни религиозни и парарелигиозни практики и идеи, редица от които са с обществено опасен и застрашаващ социалното, психическото и духовното здраве на гражданите характер. Тези учения и практики са със смесен характер – под маската на философия проповядват религия и са част от т.нар. „ню ейдж” култура – своеобразна религиозна амалгама от различни течения (секта, съставена от множество секти), която има за своя цел формирането на „ново (религиозно) съзнание”.

В семинара като лектори са включени лица, практикуващи спорни за науката „лечения”, езотерични практики, свързани с т.нар. „карма”, с „родовата памет”, с „бебеносене” и други учения с явно нездрав в научно, психосоциално и духовно отношение характер. Сред участниците са лектори на неоиндуисткото религиозно движение „Изкуството да живееш” с ръководител гуруто Шри Шри Рави Шанкар – организация, срещу която има подадени редица сигнали до Държавната агенция за закрила на детето и която според мнението на експерти представлява деструктивна религиозна секта.

Притеснени сме и от факта, че не става ясно кой всъщност е истинският организатор на тези събития, тъй като се афишират само местни доброволци, които разпространяват брошури из учебните заведения в града. Явно тяхната целева група са учениците, студентите и спортуващите деца.

Като отправяме към цялата общественост този тревожен сигнал, изразяваме безпокойството и загрижеността на православното църковно изпълнение-духовенство и миряни от гр. Благоевград, родители на деца към които е насочена гореописаната пропаганда, от поредния опит под благовидната фестивална форма да се проповядват чужди на православната ни вяра учения и практики, които считаме, че могат да бъдат опасни.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Заглавна снимка:  Интервю на Неврокопски митрополит Серафим за Топпреса, 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + one =