27 служители на банката дариха за Самоковския манастир „Покров на Пресвета Богородица“ и бяха доброволци в акция по почистване на манастира.

Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2015 г. набра над 3000 лв. в подкрепа на проекта на Самоковския манастир за възстановяването на стенопис на Захари Зограф от 1837 г. Манастирът е един от стоте национални туристически обекта, а стенописът на Захари Зограф е приеман като шедьовър на Самоковската художествена школа. Средствата за възстановяването бяха събрани от лични дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която за всяко дарение от свой служител добави по още 100 лв.

Освен със своите лични дарения, тази събота служителите на банката участваха и в доброволческа акция, като помогнаха в ежедневието на монахините – боядисаха дръвчетата в двора, почистиха иконите в храма, работиха в манастирската градина.

Манастирът “Покров на Пресвета Богородица” е единственият запазен в Самоков  възрожденски автентичен комплекс от сгради и градини, като още от създаването си през XVIII в.  женският метох e средище на духовност и просвета.

Днес манастирът, посещаван от хиляди български и чужди туристи е от национално значение и е част от културното наследство на България. Той продължава да е действащ, а монахините спазват традициите на благотворителността, като подпомагат децата, които пребивават в Центъра за настаняване от семеен тип в Самоков.

За седемте си издания до момента кампанията “Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк е подкрепила 189 значими проекта в сферата на здравеопазването, социалната дейност, екологията, образованието и културата с близо 2.3 млн. лева. Предстои тазгодишното, осмо поредно издание на инициативата, което ще започне в началото на  ноември. | rbb.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + nineteen =