На 15 декември 2017 г., онкоболните деца, лекуващи се в Клиниката по детска онкохематология към университетската болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, и нейното ръководство получиха поредното дарение, осигурено от Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия като завършек на втория етап от неговата благотворителна кампания „Деца рисуват за деца”.

Дарението представлява два нови пациентни монитора, предназначени за операционни зали, реанимация и интензивни отделения с оглед нуждата от статистически анализ за стойностите на дишането, сърдечната честота и неинвазивното кръвно налягане на малките пациенти. Апаратите бяха закупени благодарение даренията на граждани, на депутати от 44 Народно събрание на Р България и на труда на децата-лауреати от синодалния конкурс „Възкресение Христово”, изявили своето съгласие творбите им да бъдат използвани за благотворителни цели.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и поради ангажираност на Ловчанския митрополит Гавриил в заключителните синодални заседания, клиниката бе посетена от Негово Високопреподобие архим. Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, който предаде дарението на проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ. В посещението при болните деца се включи и председателят на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека г-н Красимир Велчев, който бе активна страна при съвместното организиране на есенната благотворителна изложба в Клуба на народния представител, събрала част от средствата.

Архим. Василий подчерта топлата грижа на светата ни Църква за възпитаването в децата на чувство за общност, взаимопомощ, добротворство и любов, които ги правят добродетелни християнчета и добри граждани на нашето общество. Синодалната благотворителна кампания „Деца рисуват за деца” възпитава именно това – да вършим дела на милосърдие, което се изразява не само в материална или финансова помощ, но дори и в мисълта за ближния, в споделянето на болката и нуждите му, в даряването на утеха и надежда чрез творческо съпричастие и обич. Негово Високопреподобие изрази задоволство от това, че всички заедно – Църквата, парламентът, клиниката – по съборен и съвместен начин в единомислие и единодействие изпълняват заръката на Господ Иисус Христос: „оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие” (Лука 18:16).
Г-н Красимир Велчев и проф. Константинов солидарно изразиха задоволството си от този добър пример за обществото ни и за неговите най-малки членове, които на дело виждат и се учат да вършат добро, да споделят трудности и да живеят градивно, оптимистично. Те подчертаха, че дарението идва съвсем навреме – за Рождеството на нашия Спасител и това носи утеха и надежда на всички!
Софийският протосингел сподели, че Софийската св. митрополия също продължава своите дарителски инициативи. Най-актуалната от тях е събирането на средства от столичните храмове за животоспасяващ апарат, който ще бъде предоставен на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ за нуждите на пациентите от цялата страна.
Св. Синод още веднъж благодари на ръководството на българския парламент и на депутатите, които се отзоваха и включиха в набирането на средства за онкоболните деца.
Културно-просветният отдел при Св. Синод в лицето на своя ръководител Ловчански митрополит Гавриил, експертите ставр. ик. д-р Захарий Дечев, доц. д-р Костадин Нушев, д-р Десислава Панайотова и изп. секретар д-р Пенка Христова остават на разположение за провеждането на катехизаторски беседи с лекуващите се в клиниката деца. Следващата такава беседа ще бъде на тема „Рождество Христово“.
По банковата сметка на дарителската инициатива постъпиха дарения и от други спомоществователи, на които светата Църква също изказва благодарност за проявеното активно съпричастие. И особено на децата-творци, които се включиха – с творбите и сърцата си – в тази културна и социална инициатива!

Продължава набирането на средства за деца с тежки здравословни проблеми. За всички, които искат да им помогнат, публикуваме банковата сметка, определена за тази благородна цел:
„УниКредит Булбанк“ – клон София Батенберг
Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF
Получател: Българска Патриаршия Св. Синод
IBAN: BG74 UNCR 7000 1521 4626 53
Основание за плащане: КАМПАНИЯ „ДЕЦА РИСУВАТ ЗА ДЕЦА“

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков
Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Благотворителен базар за онкоболните деца с подкрепата на патриарх Неофит и Светия Синод

Дарение на Св. Синод за онкоболните деца, които се лекуват в СБАЛДОХЗ

Благотворителна кампания на Св. Синод „Деца рисуват за деца“ – в помощ на онкоболните деца в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − six =