Предстои поредната беседа от поредицата „Книгата на книгите“ – през месец март избраната тема е „Благата вест в Стария Завет“.

В навечерието на Благовещение темата на мартенската беседа от поредицата „Книгата на книгите“ е „Благата вест в Стария Завет“. Може би на някого подобна тема би прозвучала странно… Но в действителност тя изразява истината за това, че множеството предобрази и пророчества в Стария Завет ни водят към идването на дългоочаквания Месия и Неговата майка. А и Сам Христос ни казва: „Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня” (Мат 5:17).

Нишката в Стария Завет, която ни насочва към Пресвета Богородица, се разкрива и в самата богослужебна традиция на Църквата. В пасхалното богослужение Божията майка е наречена „богоукрасена Скиния“, „Кивот от злато“ и още: „Даниил те нарече духовна Планина, а Исая – Божия родителка; Гедеон видя те като Руно, Давид те назова Светилище, а друг – Врата…“. По-подробно в темата ще ни въведе доц. Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!

Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 22 март (сряда), 18:30 ч.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + ten =