„Идеалният ред предполага равновесието между Църквата и държавата, по аналогия на отношението и равновесието между душата и тялото, пише отец проф. Радован Бигович в книгата си „Църквата в съвременния свят“.

Днешните реалности обаче са далеч от идеала, за който говори големият сръбски богослов. Дали Православната църква е готова за предизвикателствата в отношенията си с държавата в условията на плуралистично общество и при появата на все нови и нови религиозни общности?

През изминалата седмица опитът на вярващите в Румъния чрез референдум да постигнат промяна в Конституцията, свързана с формулировката за брачен съюз, претърпя неуспех. У нас в началото на тази учебна година в публичното пространство се чуха възражения от родители, че учебната година на техните деца в „светско училище“ е била открита с водосвет и това е възприето като „натрапване на вярата“. Чуха се и критични коментари по въпроса за заявената от държавата готовност да поеме заплатите на свещениците. А регулярно някои продължават да задават въпроса защо по протокол Българският патриарх присъства на официални държавни церемонии. И какво в крайна сметка означава, че Православието е традиционното изповедание по Конституция?

За да потърсим заедно отговор на тези и още въпроси екипът на Православие.БГ инициира дискусия на тема „За правата и ролята на Църквата в светската държава“ от поредицата месечни срещи „Православие и съвремие“. Своята гледна точка ще споделят трима млади събеседници с различни призвания, но обединени от любовта си към православната вяра. Очакваме ви!

Участници:

Прот. Илиян Алексиев, председател на столичния храм „Рождество Богородично“

Пламен Иванов, магистър по богословие

Александър Шпатов, юрист

 

 

Модератор: Доц. д-р Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 17 октомври (сряда), 18:30 ч.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Заглавна снимка: https://agencia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 3 =