Беседа, посветена на семейството и брака от поредицата „Книгата на книгите“

Първата за тази година среща от цикъла беседи „Книгата на книгите“ ще бъде посветена на темата за брака от перспективата на библейските послания. Тематично февруарската библейска беседа се вписва и в поредицата събития на ежегодната инициатива Седмица на брака, която ще се проведе от 7 до 14 февруари.

Припомняйки си Божиите думи: „…не е добро за човека да бъде сам“ (Бит. 2:18), християните знаем, че въпросът за брака от библейска перспектива засяга не само сферата на човешките взаимоотношения, но в дълбочина – и отношенията между Бога и човека.

В този дух звучат и думите на обичания митрополит Антоний Сурожки: „Ако прочетете внимателно Стария и Новия Завет, а особено книга Откровение, ще видите, че образът на брака е образ на пълнотата на живота, на неговата завършеност и съвършенство. В това отношение бракът представлява безусловна победа на любовта, тоест абсолютно тържество на Бога, но не над човека – Бог не тържествува над човека, – а тържество на Бога в самия човек; осъществяване на цялата пълнота както на Божествения, така и на човешкия живот.“

Но има ли различия между старозаветното разбиране за съпружеските отношения и брака, видян в светлината на Новия Завет? Създаването на потомство ли е основната и единствена цел на брака според старозаветната традиция? Отговори на тези и още въпроси по темата „Бракът в Стария и Новия завет“ ще предложи прот. д-р Добромир Димитров. Очакваме ви!

Прот. д-р Добромир Димитров е свещеник на българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 13 февруари (вторник), 18:30 ч.

 

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 13 февруари (вторник), 18:30 ч.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

nineteen + eight =